- Wrz 23, 2010
- 4,491
- 0
- 36
Jagodowy sernik
Składniki na spód:
250g ciastek digestive
100g masła
Składniki na masę:
½ kg sera do sernika
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki śmietany 30%
cukier waniliowy
garśc jagód
Przygotowanie:
Ciastka rozdrobnic blenderem na miałko. Masło roztopic i połączyc z ciastkami. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyc papierem do pieczenia, a boki wysmarowac masłem. Masę ułożyc równo w formie. Zostawic w lodówce na pół godziny.
W tym czasie w misce zmiksowac na małych obrotach razem ser, cukier i mąkę do uzyskania jednolitej masy. Dodawac po jednym jajku. Na koniec wlac śmietanę i wsypac cukier waniliowy.
Gotową masę wylac na przygotowany spód. Posypac jagodami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Zmniejszyc temp. 120°C i piec 1½h.
Sernik jest bardzo kremowy, a jagody podkręcają jego smak.
Składniki na spód:
250g ciastek digestive
100g masła
Składniki na masę:
½ kg sera do sernika
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki śmietany 30%
cukier waniliowy
garśc jagód
Przygotowanie:
Ciastka rozdrobnic blenderem na miałko. Masło roztopic i połączyc z ciastkami. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyc papierem do pieczenia, a boki wysmarowac masłem. Masę ułożyc równo w formie. Zostawic w lodówce na pół godziny.
W tym czasie w misce zmiksowac na małych obrotach razem ser, cukier i mąkę do uzyskania jednolitej masy. Dodawac po jednym jajku. Na koniec wlac śmietanę i wsypac cukier waniliowy.
Gotową masę wylac na przygotowany spód. Posypac jagodami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Zmniejszyc temp. 120°C i piec 1½h.

Sernik jest bardzo kremowy, a jagody podkręcają jego smak.