- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Przepis już kilkakrotnie przeze mnie wykorzystywany , znalazłam go na blogu Edysi .
W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek .
Składniki :
ciasto :
* 500 g mąki pszennej
* 2 jajka
* pół szklanki cukru pudru
* 1 czubata łyżka masła lub margaryny
* 50 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* szczypta soli
* od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego
nadzienie :
* 250 g jagód
* 1 czubata łyżka bułki tartej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 1 duże opakowanie cukru waniliowego
do posmarowania :
* 1 jajko + odrobina mleka
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia . Jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło ( lub margarynę ) . Wyrabiać , aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym .
Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] .
Wersja maszynowa :
Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej .
Ciasto na bułeczki jest dość luźne - gdyby lepiło się do rąk podczas formowania jagodzianek , Edysia poleca posmarowanie rąk odrobiną oleju . Ja obsypałam ręce mąką i też było OK .
W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek .
Składniki :
ciasto :
* 500 g mąki pszennej
* 2 jajka
* pół szklanki cukru pudru
* 1 czubata łyżka masła lub margaryny
* 50 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* szczypta soli
* od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego
nadzienie :
* 250 g jagód
* 1 czubata łyżka bułki tartej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 1 duże opakowanie cukru waniliowego
do posmarowania :
* 1 jajko + odrobina mleka
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia . Jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło ( lub margarynę ) . Wyrabiać , aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym .
Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] .
Wersja maszynowa :
Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej .
Ciasto na bułeczki jest dość luźne - gdyby lepiło się do rąk podczas formowania jagodzianek , Edysia poleca posmarowanie rąk odrobiną oleju . Ja obsypałam ręce mąką i też było OK .