Jagodzianki

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Przepis już kilkakrotnie przeze mnie wykorzystywany , znalazłam go na blogu Edysi .
W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek .

Składniki :

ciasto :

* 500 g mąki pszennej
* 2 jajka
* pół szklanki cukru pudru
* 1 czubata łyżka masła lub margaryny
* 50 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* szczypta soli
* od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego

nadzienie :

* 250 g jagód
* 1 czubata łyżka bułki tartej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 1 duże opakowanie cukru waniliowego

do posmarowania :
* 1 jajko + odrobina mleka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia . Jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło ( lub margarynę ) . Wyrabiać , aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia .

Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym .

Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] .

Wersja maszynowa :

Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej .

Ciasto na bułeczki jest dość luźne - gdyby lepiło się do rąk podczas formowania jagodzianek , Edysia poleca posmarowanie rąk odrobiną oleju . Ja obsypałam ręce mąką i też było OK .

Załączniki

• jagodzianki2.jpg
    jagodzianki2.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ależ zjadłabym taką jagodziankę
lecker.gif
.
A jagody mam zamrożone. I maszyna też już kupiona. Tylko jeszcze muszę dojrzeć do ich zrobienia. Już wcześniej się dopytywałam w "Niebie" o jagody, bo nigdy jeszcze nie robiłam. Wszyscy podpowiadają żeby nie rozmrażać i pewnie wiedzą co mówią. A jak u Ciebie? Zamrożone dawałaś?

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
eek2.gif
za co !? żołądek mi się zaraz wywróci do góry nogami, wyglądają apetyczniaście !!!! i widać , że mają sporo farszu, a nie jak te kupne, gdzie liźnięte tylko jagodą jest.

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Krystyna9 @ 21 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808555Ależ zjadłabym taką jagodziankę
lecker.gif
.
A jagody mam zamrożone. I maszyna też już kupiona. Tylko jeszcze muszę dojrzeć do ich zrobienia. Już wcześniej się dopytywałam w "Niebie" o jagody, bo nigdy jeszcze nie robiłam. Wszyscy podpowiadają żeby nie rozmrażać i pewnie wiedzą co mówią. A jak u Ciebie? Zamrożone dawałaś?
Krysiu , ja swoje jagódki wyjęłam z zamrażarki zaraz po nastawieniu ciasta w maszynie - czyli ok.1,5 godziny stały w temperaturze pokojowej . Potem odsączyłam je trochę na sitku , bo puściły sok i dopiero wtedy dodałam cukier i bułkę tartą . Z mrożonymi nie próbowałam
icon_smile.gif

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy