Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 999418" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]54537[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 200 g mąki krupczatki + 2 łyżki do zaczynu</p><p>* 300 g mąki tortowej</p><p>* 1 opakowanie (7g) drożdży instant</p><p>* 2 żółtka</p><p>* 2 białka (ubijamy pianę)</p><p>* 250 ml ciepłego mleka ( z tego 3 łyżki do zaczynu)</p><p>* 70 g masła</p><p>* 2 - 3 łyżki oleju (jak zwykle u mnie, z pestek winogron)</p><p>* cukier waniliowy</p><p>* 5 - 6 łyżek cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)</p><p></p><p>* jagody + cukier+bułka tarta</p><p></p><p></p><p>Drożdże, cukier, 2 łyżki krupczatki i 3 łyżki mleka wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do michy wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko i dodać żółtka ubite z cukrem. Dodać zaczyn i wyrobić. Masło rozpuścić razem z olejem i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta. Jak już się cały tłuszcz wchłonie, dodawać na 2-3 razy ubitą pianę z białek. Ciasto wychodzi troszkę rzadkie. Odstawić do wyrastania U mnie za pół godziny urosło bardzo dużo, ponad dwa razy). Z wyrośniętego formować bułeczki. </p><p>Ja robię okrągłe placuszki (środek placuszka jest grubszy od jego brzegów), trzymając w zagłębieniu lewej dłoni i wsypuję 1 czubatą łyżkę jagód. Następnie sklejam niczym pieroga. Teraz oba końce pieroga łączę ze sobą, ponad tym sklejeniem. </p><p>Do formowania bułek podsypywałam odrobinę (naprawdę odrobiną) mąką, bo ciut się klei</p><p>Oczywiście, zrobione bułeczki rosną sobie trochę (15 - 20 minut), ułożone sklejoną stroną do spodu i dopiero wyrośnięte trafiają do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).</p><p></p><p>Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję mlekiem skondensowanym i posypuję kruszonką, której mam stały zapas w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu</p><p><em></em></p><p><em>Ciasto jest super puszyste i delikatne </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 999418, member: 4258"] [ATTACH=full]54537[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 200 g mąki krupczatki + 2 łyżki do zaczynu * 300 g mąki tortowej * 1 opakowanie (7g) drożdży instant * 2 żółtka * 2 białka (ubijamy pianę) * 250 ml ciepłego mleka ( z tego 3 łyżki do zaczynu) * 70 g masła * 2 - 3 łyżki oleju (jak zwykle u mnie, z pestek winogron) * cukier waniliowy * 5 - 6 łyżek cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu) * jagody + cukier+bułka tarta Drożdże, cukier, 2 łyżki krupczatki i 3 łyżki mleka wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do michy wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko i dodać żółtka ubite z cukrem. Dodać zaczyn i wyrobić. Masło rozpuścić razem z olejem i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta. Jak już się cały tłuszcz wchłonie, dodawać na 2-3 razy ubitą pianę z białek. Ciasto wychodzi troszkę rzadkie. Odstawić do wyrastania U mnie za pół godziny urosło bardzo dużo, ponad dwa razy). Z wyrośniętego formować bułeczki. Ja robię okrągłe placuszki (środek placuszka jest grubszy od jego brzegów), trzymając w zagłębieniu lewej dłoni i wsypuję 1 czubatą łyżkę jagód. Następnie sklejam niczym pieroga. Teraz oba końce pieroga łączę ze sobą, ponad tym sklejeniem. Do formowania bułek podsypywałam odrobinę (naprawdę odrobiną) mąką, bo ciut się klei Oczywiście, zrobione bułeczki rosną sobie trochę (15 - 20 minut), ułożone sklejoną stroną do spodu i dopiero wyrośnięte trafiają do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika). Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję mlekiem skondensowanym i posypuję kruszonką, której mam stały zapas w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu [I] Ciasto jest super puszyste i delikatne [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki
Top
Bottom