Jagodzianki

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
jagodzianki8.JPG

Składniki:

* 200 g mąki krupczatki + 2 łyżki do zaczynu
* 300 g mąki tortowej
* 1 opakowanie (7g) drożdży instant
* 2 żółtka
* 2 białka (ubijamy pianę)
* 250 ml ciepłego mleka ( z tego 3 łyżki do zaczynu)
* 70 g masła
* 2 - 3 łyżki oleju (jak zwykle u mnie, z pestek winogron)
* cukier waniliowy
* 5 - 6 łyżek cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)

* jagody + cukier+bułka tarta


Drożdże, cukier, 2 łyżki krupczatki i 3 łyżki mleka wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do michy wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko i dodać żółtka ubite z cukrem. Dodać zaczyn i wyrobić. Masło rozpuścić razem z olejem i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta. Jak już się cały tłuszcz wchłonie, dodawać na 2-3 razy ubitą pianę z białek. Ciasto wychodzi troszkę rzadkie. Odstawić do wyrastania U mnie za pół godziny urosło bardzo dużo, ponad dwa razy). Z wyrośniętego formować bułeczki.
Ja robię okrągłe placuszki (środek placuszka jest grubszy od jego brzegów), trzymając w zagłębieniu lewej dłoni i wsypuję 1 czubatą łyżkę jagód. Następnie sklejam niczym pieroga. Teraz oba końce pieroga łączę ze sobą, ponad tym sklejeniem.
Do formowania bułek podsypywałam odrobinę (naprawdę odrobiną) mąką, bo ciut się klei
Oczywiście, zrobione bułeczki rosną sobie trochę (15 - 20 minut), ułożone sklejoną stroną do spodu i dopiero wyrośnięte trafiają do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję mlekiem skondensowanym i posypuję kruszonką, której mam stały zapas w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu

Ciasto jest super puszyste i delikatne
 

Załączniki

  • jagodzianki8.JPG
    jagodzianki8.JPG
    102.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Kochana Krysiu! A może wiesz co zrobić, żeby się moje jagodzianki, za przeproszeniem, nie rozdziawiały? Niezależnie od czasu wyrabiania, wyrastania każda pęka i przysmażone jagódki z papieru wyjadam. Kombinowałam "szwem" do góry i odwrotnie, na kulkę, na pieroga, w kwadrat i ... ( tu wpisz brzydkie słowo). Czy Twoje jagodzianki są na drugi dzień dobre? Pozdrawiam serdecznie. J.
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
931
0
16
Ja moge polecic przepis Tatter na jagodzianki.
Wyprobowalam ten przepis wiele razy. Jagodzianki wychodza z niego po prostu obledne! Sa przepyszne nastepnego dnia. Mozna je mrozic osobno zawiniete w folie aluminiowa i rozmozic potem wkladajac (w folii) na 5 minut do goracego piekarnika. Ciasto jest bardzo plastyczne. Jeszcze ani jedna buleczka mi sie nie otworzyla w pieczeniu.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Jolan, powiem krótko: każda sroczka swój ogonek chwali. I na tej zasadzie ja chwalę swoje jagodzianki. Opisałam sposób, w jaki ja kleję bułeczki. A tu masz pierwszą porcję stygnących bułeczek. Z jednej ocupinka soku wypłynęła

jagodzianki2.JPG

a TUTAJ (klik), Owieczka piekła z tego właśnie przepisu i pokazała swoje bułeczki
 

Załączniki

  • jagodzianki2.JPG
    jagodzianki2.JPG
    111.3 KB · Wyświetleń: 2

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Nie będę się denerwować i nie zaglądam pod ścierkę, pogroziłam im, że jak pękną to... nie dokończyłam, bo co mądrego w tym upale można powiedzieć. Obiecałam pyszny lukier.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
"Będzie pani zadowolona" I jestem. Chyba się przestraszyły. Foto - prawie gorące. Na jedną blachę weszło 12, cud nie pękły. Druga blacha lekuchno pęknięta, bez drastycznego, jak zwykle wycieku (wiadomo nie fotografowana) Uważam, że mógł zaszkodzić transport ze stolnicy na blachę. Może sobie dokupię drugą piekarnikową blachę? Zapomniałam dać bułki tartej.
 

Załączniki

  • jagodzianki_de_lux.jpg
    jagodzianki_de_lux.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Jolan, bułeczki jak malowane Ci wyszły
anbetung.gif
Baaaaaaaaaaardzo apetyczne wyglądają
mniam.gif


Ja mam dwie blachy piekarnikowe i uformowane bułki układam od razu na tych blaszkach, gdzie sobie spokojnie wyrastają
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Siostra_Ducket @ 10 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1000606one są przepyszne
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

wlasnie jem gorące
lecker.gif
lecker.gif
Siostro, bardzo się cieszę że skorzystałaś z tego przepisu. A jeszcze bardziej, że posmakowały
bussi.gif


Mnie starczyło dzisiaj siły tylko na razowiec. Jutro bladym świtem wstanę, dopóki słońce nie zacznie prażyć w kuchenne okno (całe mieszkanie ma wielgachne okna z wystawą południową), i też będę piekła.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Ło matko! Kobieto, czy Ty pieczesz codziennie? Jagodzianki były super, zeżarłam nie powiem ile, bo konsumpcją ani kosztowaniem nie można tego nazwać. Ale już przy bułeczkach Krysia obiecywała, że nie tuczą. Kupno drugiej blachy - postanowione.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Jolan @ 11 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1000845Ło matko! Kobieto, czy Ty pieczesz codziennie? Jagodzianki były super, zeżarłam nie powiem ile, bo konsumpcją ani kosztowaniem nie można tego nazwać. Ale już przy bułeczkach Krysia obiecywała, że nie tuczą. Kupno drugiej blachy - postanowione.
Eeeeeeeeeeeeee, nie. Te pierwsze jagodzianki były pieczone w ubiegłym tygodniu, tylko przepis wklepywałam z opóźnieniem. A wczoraj był tylko chleb razowy pieczony. A przed wczoraj malinowe ciasto, które znikło w oka mgnieniu i wczorajszy dzień musiał obyć się bez słodkiego
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Siostro, dopiero teraz wlazłam tak dobrze na cina i zobaczyłam Twoje cudo. Niby zwykłe jagodzianki, a potrafiłaś z nich uczynić dzieło. Biję pokłony
anbetung.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Ciasto pyszne,zrobiłam bułeczki z wiśniami i lukrem zamiast kruszonki
lecker.gif
anbetung.gif


.bu_eczki_z_wi_niami.jpg
 

Załączniki

  • bu_eczki_z_wi_niami.jpg
    bu_eczki_z_wi_niami.jpg
    122.8 KB · Wyświetleń: 1

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
Nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek,
a oto moje dzisiejsze
icon_smile.gif
pychota
icon_smile.gif


jagodzianki.JPG
 

Załączniki

  • jagodzianki.JPG
    jagodzianki.JPG
    36 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
to już chyba ostatnie tego lata,

stygną sobie

jag2.1.JPG

ale ciepłe to już można przecież jeść

jag2.9.JPG
 

Załączniki

  • jag2.1.JPG
    jag2.1.JPG
    111.1 KB · Wyświetleń: 1
  • jag2.9.JPG
    jag2.9.JPG
    98.8 KB · Wyświetleń: 1