- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Jajka zapiekane ze szpinakiem
* 500 g szpinaku (świeży)
* 2 ząbki młodego czosnku,
* masło (do smażenia)
* szczypta cukru
* 1 szklanka śmietany kremówki (można zamienić na śmietanę),
* sól do smaku
* jajka
W głębokim rondlu rozpuścić masło (niedużo) i włożyć do niego umyty i pocięty szpinak. Dodać dwa ząbki czosnku, szczyptę cukru i chwilę (nie za długo) wszystko dusić. Następnie wlać szklankę kremówki, doprawić solą i doprowadzić do zagotowania.
Przełożyć szpinak do formy w której będziemy zapiekać. Na wierzch ostrożnie wybić jajka. Formę ze szpinakiem wstawić do drugiej większej formy, napełnionej gorącą wodą (pieczemy w tzw. kąpieli wodnej) i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika jak jajko będzie ścięte. Żółtko powinno pozostać płynne.