- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jajko w gniazdku
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g masła
1 łyżka mąki
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml rosołu
150 ml smietany
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
500 g lisci szpinaku
250 g spaghetti
50 g masła
8 jajek
1.Szpinak blanszujemy, odcedzamy i kroimy w dosyś duże kawałki.
2.Cebulę i czosnek kroimy . Podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką. Dolewamy wina i bulionu. Przyprawiamy przyprawami. Dodajemy posiekany szpinak . Dusimy parę minut. Na koniec dodajemy smietanę.
3.Gotujemy makaron. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
4.Zaroodporne naczynie lub blachę do mufinów obfice smarujemy masłem. Bierzemy makaron (starając się by był równej długości) nawijany na dwa palce i formujemy gniazdko. Układamy na blesze. Do makaronowego gniazdka delikatnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku przez 12 minut w temp 160 stopni.
5.Na talerz wykładamy parę łyżek szpinaku, a na nim układamy nasze gniazdko.
ps1. Od biedy można użyć szpinaku mrożonego.
ps2. Podczas pieczenia wskazane jest makaron skropić wodą.
ps3. Przepis pochodzi z http://kochfun.de/2008/01/20/rahmspinat-mit-ei-im-nudelnest

1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g masła
1 łyżka mąki
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml rosołu
150 ml smietany
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
500 g lisci szpinaku
250 g spaghetti
50 g masła
8 jajek
1.Szpinak blanszujemy, odcedzamy i kroimy w dosyś duże kawałki.
2.Cebulę i czosnek kroimy . Podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką. Dolewamy wina i bulionu. Przyprawiamy przyprawami. Dodajemy posiekany szpinak . Dusimy parę minut. Na koniec dodajemy smietanę.
3.Gotujemy makaron. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
4.Zaroodporne naczynie lub blachę do mufinów obfice smarujemy masłem. Bierzemy makaron (starając się by był równej długości) nawijany na dwa palce i formujemy gniazdko. Układamy na blesze. Do makaronowego gniazdka delikatnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku przez 12 minut w temp 160 stopni.
5.Na talerz wykładamy parę łyżek szpinaku, a na nim układamy nasze gniazdko.
ps1. Od biedy można użyć szpinaku mrożonego.
ps2. Podczas pieczenia wskazane jest makaron skropić wodą.
ps3. Przepis pochodzi z http://kochfun.de/2008/01/20/rahmspinat-mit-ei-im-nudelnest