- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
To spaghetti więcej wspólnego ma z Tokio, niż z Neapolem. Nie jest to bowiem włoska potrawa, lecz japońska odpowiedź na włoskie spaghetti, czyli przykład yoshoku - kuchni japońskiej w stylu zachodnim. Japończycy nie żywią się wyłacznie sushi
- jest wiele pysznych, domowych potraw w stylu yoshoku, które podawane są zarówno w domach, jak i w restauracjach czy stołowkach szkolnych. Nam potrawy te bardzo przypadły do gustu.
porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
kawałek kiełbasy lub 4 kiełbaski frankfurterki/wiedeńskie
1 czerwona lub zielona papryka
4-6 pieczarek
1 cebula
150 ml keczupu
1 łyżka sosu Bolldog tonkatsu ( mozńa zastąpić 1 łyżką sosu worcestershire)
1 łyżka śmietany
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w plastry i rumienimy wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami na niedużej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni, dodajemy obraną, grubo posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy mieszając, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ponownie kiełbasę, wlewamy keczup, doprawiamy sosem worcestershire, śmietaną, solą i czarnym pieprzem.
Dodajemy makaron i całość mieszamy.
Można podać posypane żółtym serem.


porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
kawałek kiełbasy lub 4 kiełbaski frankfurterki/wiedeńskie
1 czerwona lub zielona papryka
4-6 pieczarek
1 cebula
150 ml keczupu
1 łyżka sosu Bolldog tonkatsu ( mozńa zastąpić 1 łyżką sosu worcestershire)
1 łyżka śmietany
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w plastry i rumienimy wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami na niedużej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni, dodajemy obraną, grubo posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy mieszając, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ponownie kiełbasę, wlewamy keczup, doprawiamy sosem worcestershire, śmietaną, solą i czarnym pieprzem.
Dodajemy makaron i całość mieszamy.
Można podać posypane żółtym serem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: