- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g marchwi
1 por
200 g zółtego sera (min 60% tłuszczu)
50 g masła
1 litr bulionu
listek, sol, pieprz, natka
2 kromki pumpernikla
125 ml kremówki
2 żółtka
sok z cytryny czosnek i cebule posiekać drobno, zeszklić . Marchew i por pokroic a julienne. Dodać do cebuli z czosnkiem i poddusić. Wlać bulion, dodać listek .
Ser zetrzeć i dodac do wywaru. Gotowac 5 min na wolnym ogniu.Doprawić solą i pieprzem. Posiekac natkę i dodać do zupy.
Pokrojony w kostkę pumpernikiel obsmazyć na 30 g masła.
Śmietanę rozmieszac z jajkami.
Zupę zdjąc z ognia Wyjąc listek. Przestudzić, wlac śmietanę i ..stale mieszając podgrzac, ale nie zagotować!!!, dodac sok z cytryny
Podawać z pumperniklem
1 cebula
200 g marchwi
1 por
200 g zółtego sera (min 60% tłuszczu)
50 g masła
1 litr bulionu
listek, sol, pieprz, natka
2 kromki pumpernikla
125 ml kremówki
2 żółtka
sok z cytryny czosnek i cebule posiekać drobno, zeszklić . Marchew i por pokroic a julienne. Dodać do cebuli z czosnkiem i poddusić. Wlać bulion, dodać listek .
Ser zetrzeć i dodac do wywaru. Gotowac 5 min na wolnym ogniu.Doprawić solą i pieprzem. Posiekac natkę i dodać do zupy.
Pokrojony w kostkę pumpernikiel obsmazyć na 30 g masła.
Śmietanę rozmieszac z jajkami.
Zupę zdjąc z ognia Wyjąc listek. Przestudzić, wlac śmietanę i ..stale mieszając podgrzac, ale nie zagotować!!!, dodac sok z cytryny
Podawać z pumperniklem