Jogurt

neonek

Member
Gru 27, 2006
2
0
0
Witam,
czy robił ktoś może jogurt naturalny w Thermomixie?
Mi wychodzi rzadki. Wlewam niecały litr mleka pasteryzowanego (nie UHT) + 200g jogurtu naturalnego z bakteriami jogurtowymi, 10 min. podgrzewam do 37stopni i zostawiam na 6 godzin (lub dłużej). Jest pyszny, ale rzadki. Może problem leży w mleku?
Jakie kupujecie?
Pozdrawiam
 

neonek

Member
Gru 27, 2006
2
0
0
Tak, mleko musi być min.3%
Ja jednak nie mam mozliwości zdobycia mleka "prosto od krowy" i zastanawiam się czy te w kartonikach lub foliach sprzedawane jako "świeże" (z kilkudniową datą ważności) - pasteryzowane ale nie UHT są właściwe...
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Robię jogurt z "kartonikowego"mleka i wychodzi super. Do tego potem własne wisienki w syropie, konfiturka brzoskwiniowa z imbirem, pachnące słońcem gruszki (własnoręcznie, oczywiście, zawekowane). Moja rodzina mówi, że zrobiony w domu jogurt przypomina w smaku fantazję
mniam.gif
 

dorkalip

Member
Gru 14, 2006
55
0
0
Witam
Ja robię jogurt swojski,ale nie w thermomixie,bo go po prostu nie mam.Gotuję w zwykłym garnku litr mleka (3,2% z Biedronki lub prosto od krowy) i przelewam do glinianego dzbanka,jak trochę przestygnie to dodaję do niego jeden lub 2 małe jogurty naturalne i dokładnie mieszam.Po około dobie jest gotowy.Potem dodaję owoce lub sok,albo piję naturalny.

Pozdrawiam
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jogurt nabiera gestosci dopiero w lodowce / 2-3 godziny /. Ja robie w jogurtownicy, ale uzywajac Thermomiksa powinno byc podobnie.
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
A ja wzorując się na przepisie z Kuchni dodaję łyżkę mleka w proszku i chowam pod poduchę na kilka godzin a potem do lodówki.Zawsze wychodzi gęsty.
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Napiszcie może, jakie jogurty stosujecie i co z nich wychodzi... Bo w sumie każdy to inne bakterie...

U mnie tak

Danone - kilka razy robiłam, zawsze fajny
Bałkański lekki - rewelacja, gęściutki, tak się śmiesznie ciągnie
Zott - raz robiłam, nie wyszedł (no ale nie mam pewności, dlaczego)
Bakoma - trochę rzadki
Bakoma grecki light - wyszedł taki lekko "kefirowaty"
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,572
3,962
113
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz w życiu domowy jogurt w zwyczajnym metalowym termosie. Pasteryzowane mleko podgrzałam do momentu, aż było dobrze ciepłe, ale jeszcze nie gorące, dodałam 200 ml jogurtu z żywymi kulturami bakterii i zostawiłam w termosie na jakieś 6 godzin. Wyszedł mi zadziwiająco gęsty, mimo, że nie dodawałam do niego mleka w proszku. Może to zależy od użytego jogurtu i szczepu bakterii?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Mnie też jogurt zawsze wychodzi gęsty. Nawet nie wiedziałam, że można go zagęszczać mlekiem w proszku w proszku.
gruebel_2.gif
 

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
>>izunia2007:
>>Jogurt obojetnie jaki i jaka metoda robiony zawsze jest rzadki.To dodatki sprawiaja ze gestnieje.
>>


Nie prawda, mnie wychodzi gęsty, a po pobycie w lodówce baaardzo gęsty. Nic nie dodaję do mleka, oprócz jogurtu. Żadnego mleka w proszku. Nastawiam na 10 minut, 40 stopni, obroty 2.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,927
3,164
113
Zauważyłam, że jogurty robione latem są gesciejsze. Zimą dodaje 1-2 łyżki mleka w granulkach.
 

Imbirka

Member
Kwi 9, 2010
14
0
0
Ja robię, mleko 0,5 łaciate i 2 jogurty z błonnikiem z bakomy ale podgrzewam nie 10 a 14 min, wychodzi super gęsty, najlepszy jest gdy już robisz go 2 raz ze "swojego' zaczynu
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif