Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
JTs Landbrot à la zorra
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1562851" data-attributes="member: 1142"><p>Hey. </p><p>dodanie soli przed autoliza nie powinno wplynac na rozlazenie sie ciasta. Maka 750 zamiast 550 to niewielka zmiana, o ile dobrze pamietam 750 to maka chlebowa i powinna miec nieco wiecej bialka niz 550. U mnie chleby rosna z reguly w 22C i nigdy nie garuja w poblizu zrodla ciepla - wyrastaja w koszach i nie chcialabym aby cieple nienaturalne powietrze przesuszalo skorke chleba.</p><p></p><p>Piszesz, ze po przelozeniu dobrze wygladalo, a potem sie rozplynelo - przypuszczam zatem, ze ciasto nie bylo zbyt mocne (przydaloby sie pare zlozen) i na dodatek wyrastalo za dlugo. Skalpele - znalazlam je zbyt cienkie, ale skoro biegle nimi wladasz to moze i przy nich pozostan. Ja nacinam nozem do nacinania chleba lub lame (roznych typow). Naciecia nie moga byc zbyt glebokie, do 1 cm, powiedzialabym. I slusznie dedukujesz - bez naciec twoj chleb peknie w najmniej oczekiwanym miejscu. Ale, ale, tutaj tez mozna zastosowac trick - po uformowaniu bochenka, najlepiej okraglego (z zastosowaniem zdecydowanych obrotow na nieomaczonym stole - powstaje charakterystyczny wzorek zgodny z obrotami i naciaganiem) mozna umiescic bochenek w naczyniu/koszu zlaczeniem w dol. Czyli wyskakuje z kosza zlaczeniem w gore i tak jest pieczony. W trakacie pieczenia faldy zlaczenia malowniczo sie rozchodza, podczas gdy para swobodnie ucieka. Wiec to taki kontrolowany-niekontrolowany sposob. </p><p></p><p>Nie ma znaczenia uzyty zakwas. Do zaczynienia uzywamy tak niewielkiej ilosci, ze naprawde nie ma o czym mowic. Ja zawasze zaczyniam razowym zytnim 150%.</p><p>Co jednak ma znaczenie jest jego aktywnosc - powinien byc super zywotny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1562851, member: 1142"] Hey. dodanie soli przed autoliza nie powinno wplynac na rozlazenie sie ciasta. Maka 750 zamiast 550 to niewielka zmiana, o ile dobrze pamietam 750 to maka chlebowa i powinna miec nieco wiecej bialka niz 550. U mnie chleby rosna z reguly w 22C i nigdy nie garuja w poblizu zrodla ciepla - wyrastaja w koszach i nie chcialabym aby cieple nienaturalne powietrze przesuszalo skorke chleba. Piszesz, ze po przelozeniu dobrze wygladalo, a potem sie rozplynelo - przypuszczam zatem, ze ciasto nie bylo zbyt mocne (przydaloby sie pare zlozen) i na dodatek wyrastalo za dlugo. Skalpele - znalazlam je zbyt cienkie, ale skoro biegle nimi wladasz to moze i przy nich pozostan. Ja nacinam nozem do nacinania chleba lub lame (roznych typow). Naciecia nie moga byc zbyt glebokie, do 1 cm, powiedzialabym. I slusznie dedukujesz - bez naciec twoj chleb peknie w najmniej oczekiwanym miejscu. Ale, ale, tutaj tez mozna zastosowac trick - po uformowaniu bochenka, najlepiej okraglego (z zastosowaniem zdecydowanych obrotow na nieomaczonym stole - powstaje charakterystyczny wzorek zgodny z obrotami i naciaganiem) mozna umiescic bochenek w naczyniu/koszu zlaczeniem w dol. Czyli wyskakuje z kosza zlaczeniem w gore i tak jest pieczony. W trakacie pieczenia faldy zlaczenia malowniczo sie rozchodza, podczas gdy para swobodnie ucieka. Wiec to taki kontrolowany-niekontrolowany sposob. Nie ma znaczenia uzyty zakwas. Do zaczynienia uzywamy tak niewielkiej ilosci, ze naprawde nie ma o czym mowic. Ja zawasze zaczyniam razowym zytnim 150%. Co jednak ma znaczenie jest jego aktywnosc - powinien byc super zywotny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
JTs Landbrot à la zorra
Top
Bottom