JTs Landbrot à la zorra

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,431
215
63
Ten chleb powinien się nazywać wspaniały ,aksamitny , to taki chleb z wysokiej półki , taki mercedes
a co śmieszne bardzo łatwy , oj łatwy , trochę zachodu jest-a dokładnie trzeba wieczorem przygotować trzy miski i w każdej inne ciasto , reszta to ,,bułka z masłem"
Przepis od Zorry , przetłumaczony przez naszą Caritke , ba nie tylko przetłumaczony ale też upieczony
Caritko dziękuję podwójnie
bussi.gif
i za tłumaczenie i wspólne pieczenie
cvety.gif

JTs_Landbrot___224__la_zorra_013.jpg
JTs Landbrot à la zorra

przepis stąd

Biga
85 g maki (typ -550)
20 g maki pszennej razowej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży( ja odważyłam 1g i podzieliłam na 5 części-jedną tu dałam , drugą niżej)
0,2 g soli

Poolish
105 g maki (typ 550)
115 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas
170 g maki (typ 550)
40 g maki pszennej razowej
115 g wody
105 g odświeżonego gęstego zakwasu *

Ciasto
540 g maki pszennej (typ 550)-ja dałam chlebową
40 g maki pszennej razowej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - całość

Wieczorem przygotować bige, poolish i zakwas i odstawić przy 25 st. na 10 -12 godz.( u mnie było chłodniej ciut)
Następnego dnia, drożdże rozpuścić w 20 g wody.
Maki, rozpuszczone drożdże, 230 g wody i poolish dać do miski z robota kuchennego i zagniatać, aż połączą się składniki (ok. 3-4 min.)
Przykryć i odstawić na 30 min.
Po autolizie, dodać bige, zakwas, sol i pozostałą wodę, i zagniatać 5 min.
Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min.odgazować -zagnieść.

Ciasto uformować w kule i przełożyć do omączonego koszyka, przykryć i odstawić w temp. 25 st. na 1 i 1/2 godz.
Piekarnik z blacha rozgrzać do 240 st. ciasto ostrożnie przełożyć na blachę, przeciąć i natychmiast włożyć do piekarnika.
Piec 20 min. i zmniejszyć temperaturę do 200 st. Otworzyć na chwile drzwiczki z piekarnika, żeby wypuścić parę i piec następne 10 min.
Chleb wyciągnąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę na 230 st. i po 5 min. ( gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) jeszcze raz włożyć chleb i dopiekać 10 min.
Ostudzić na kratce.

*Odświeżony gesty zakwas przygotowuje się w ten sposób:
Zorra miesza ok. 19.00, a ok. 9.00 zakwas jest przygotowany do pieczenia.

10 g "starego" zakwasu
5 g wody
i 15 g maki
Ok. godz. 23.00 dodaje
20 g wody
40 g maki,
może być, ze trzeba będzie dosypać więcej maki lub dolać więcej wody. Wszystko zależy od wilgoci powietrza, maki.

Jeśli potrzebujemy więcej odświeżonego zakwasu, dobieramy odpowiednia ilość mąki i wody.
Jeśli zostanie nam za dużo, można wlać go z powrotem do "starego" zakwasu.
Moje uwagi
- chleb jest wspaniały , taki mercedes z wyższej półki
icon_mrgreen.gif

-ciasto po rośnięciu podzieliłam na 2 części -jeden rósł w podłużnym , drugi okrągłym koszyku
- okrągły koszyk z chlebem wstawiłam na godzinę do lodówki , bo chciałam każdy chleb piec osobno
- chleb może w koszyku stać w lodowce i cała noc , będzie jeszcze lepszy , choć to trudno sobie wyobrazić
JTs_Landbrot___224__la_zorra_041.jpg
 

Załączniki

  • JTs_Landbrot___224__la_zorra_013.jpg
    JTs_Landbrot___224__la_zorra_013.jpg
    196 KB · Wyświetleń: 12
  • JTs_Landbrot___224__la_zorra_041.jpg
    JTs_Landbrot___224__la_zorra_041.jpg
    165.8 KB · Wyświetleń: 11

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Margot! -Wielkie dziekuje za znalezienie tego przepisu i za wpisanie go na cc
anbetung.gif

Chleb wyszedl Ci piekny
icon_biggrin.gif
lecker.gif


Pieklysmy go z Margot niemal w tym samym czasie i podpisuje sie pod tym, ze chleb jest wspanialy i ze to taki mercedes wsrod chlebow
icon_biggrin.gif

Jest niesamowity
icon_biggrin.gif


Do ciasta dodalam dodatkowo rowne 100 g maki, bo ciasto mialam bardzo lejace.
Ciasto na chleb podzielilam na dwie czesci i jedna czesc wyrastala w koszyku ( ten na zdjeciu z tylu) a druga byla w misce wylozonej recznikiem.
Oba chleby wlozylam na 4 godziny do lodowki, pozniej jeszcze byly godzine na blacie, a po tym czasie dopiero rozgrzalam piekarnik
i pieklam pojedynczo.
Z chlebem nie ma zadnego problemu! Bardzo latwy do zrobienia, choc przygotowanie bigi, poolish i zakwasu jest troche pracochlonne
- to znaczy, zalezy, jak sie na to patrzy
icon_wink.gif

Chleb ma chrupiaca skorke, miazsz jest lekki i ma pelno dziur.
Jadlam juz wiele roznych smacznych chlebow, ale ten podbil moje serce tak bardzo, ze dzis pieke go znow
icon_biggrin.gif

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

Aha, "stary" zakwas odswiezalam rano i zrobilam z podwojnej ilosci.
Pierwszy raz dokarmilam o ok. 7.30 i zostawilam do godz. 11.30, o tej godzinie dokarmilam drugi raz i zostawilam, az do ok. godz. 19.30
Potem zabralam sie za przygotowanie bigi, poolishu i zakwasu.

Jeszcze cieply

chleb_zorry.JPG

Krojony na swiezo

chleb_zorry__1_.JPG

I tu, krojony nastepnego dnia
Edit- zmienilam zdjecie, bo mi sie pomieszalo i wstawilam te, ktore bylo krojone zaraz po upieczeniu
a mialo byc z dnia nastepnego
icon_wink.gif
)


chleb_zorry3.JPG

 

Załączniki

  • chleb_zorry.JPG
    chleb_zorry.JPG
    117 KB · Wyświetleń: 8
  • chleb_zorry__1_.JPG
    chleb_zorry__1_.JPG
    121.1 KB · Wyświetleń: 8
  • chleb_zorry3.JPG
    chleb_zorry3.JPG
    117.9 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,519
1,605
113
Dziewczyny kochane (ja wiem, że nic ciekawego nie wnoszę, ale muszę to napisać), ten chleb wygląda tak jak za dawnych lat kupowałam w piekarni. I to był najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam. Teraz to już od lat jadam tylko razowe pieczywo, ale te kromeczki to chętnie przygarnę
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Krysiu
icon_biggrin.gif

Powiem Ci, ze dokladnie to samo mowilam Mezowi, po sprobowaniu tego chleba.
-Ze ten chleb przypomina mi moje dziecinstwo, ze wlasnie taki chleb kupowalysmy razem z kuzynka i jadlysmy taki swiezutki ze swojskim smalcem
lecker.gif

Mmmm, mniam
lecker.gif


Margot
anbetung.gif
bussi.gif

Twoj tez wyszedl, jak marzenie
anbetung.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zlinczują mnie pewnie za ten wpis, ale co tam.
icon_lol.gif

Piekne chleby Wam się udaly. Zazdraszczam uprzejmie.
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,431
215
63
Krysiu , ja liczę na to ,że się skusisz na ten chleb-naprawdę prosty
bussi.gif


Caritka, to taki chleb no nie? On taki zawsze piękny wychodzi
cvety.gif


Hiena ,proszę nie zazdrościć tylko wieczorem wziąć trzy miseczki i ....
bussi.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
tez sie nieco boje, ale wpisze, ze w sumie zajrzalam do watku, bo mnie nieprzecietna nazwa zaintrygowala
a wygladaja te Wasze chlebki cudnie
ja ostatnio pieke w kolko chleby ze starterem tangzong, bo sa najdluzej swieze
i powiedzcie mi, czy ten chlebek jest z gatunku dobrych tylko 1. dnia, czy dobrze sie dluzej trzyma
icon_wink.gif
?
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,681
399
83

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Ale jesteście, remont mam , wszystko stoi na głowie a Wy z takim chlebem wyjeżdżacie....
icon_mrgreen.gif

Choroba, może w weekend dałoby radę?
p.s. Qd, a co to za jeden ten zakwas na kartoflu bo nie znam obywatela?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Hiena @ 31 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983613Zlinczują mnie pewnie za ten wpis, ale co tam.
icon_lol.gif

Piekne chleby Wam się udaly. Zazdraszczam uprzejmie.
icon_mrgreen.gif

-dziekuje za mile slowa
bussi.gif
cvety.gif
- i tak, jak Margot- namawiam, zebys "chwycila" za trzy miski
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif


Margot @ 31 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983617Krysiu , ja liczę na to ,że się skusisz na ten chleb-naprawdę prosty
bussi.gif


Caritka, to taki chleb no nie? On taki zawsze piękny wychodzi
cvety.gif


Hiena ,proszę nie zazdrościć tylko wieczorem wziąć trzy miseczki i ....
bussi.gif
O tak! Potwierdzam, ze to taki chleb.
Wczoraj go pieklam ponownie i znow zebral od nas mase "achow" i "ochow"
icon_lol.gif

Zaczelam nazywac go "sitko"
rofl.gif
- ze wzgledu na niesamowita ilosc dziur
icon_mrgreen.gif


oliweczka @ 31 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983633tez sie nieco boje, ale wpisze, ze w sumie zajrzalam do watku, bo mnie nieprzecietna nazwa zaintrygowala
a wygladaja te Wasze chlebki cudnie
ja ostatnio pieke w kolko chleby ze starterem tangzong, bo sa najdluzej swieze
i powiedzcie mi, czy ten chlebek jest z gatunku dobrych tylko 1. dnia, czy dobrze sie dluzej trzyma
icon_wink.gif
?
Ja swojego zaraz na drugi dzien po upieczeniu pokroilam na kromki i wlozylam do zamrazalnika.
Na blacie byl tylko cala noc i musze przyznac, ze lepiej mi sie go kroilo po nocy, niz zaraz po upieczeniu
icon_mrgreen.gif



Aha, a ja robilam ten chleb na zakwasie zytnim.
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,431
215
63
samanta @ 31 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983708Ale jesteście, remont mam , wszystko stoi na głowie a Wy z takim chlebem wyjeżdżacie....
icon_mrgreen.gif

Choroba, może w weekend dałoby radę?
p.s. Qd, a co to za jeden ten zakwas na kartoflu bo nie znam obywatela?
icon_mrgreen.gif
przy remoncie warto się czymś bardzo dobrym posilić

p.s donoszę ,że dziś 48 godzin po pieczeniu chleb nadal pycha
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Margot @ 1 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983759
icon_mrgreen.gif
przy remoncie warto się czymś bardzo dobrym posilić

p.s donoszę ,że dziś 48 godzin po pieczeniu chleb nadal pycha
Tak, tak! To bardzo wskazane!
icon_mrgreen.gif

Tym bardziej, ze on nie potrzebuje ani duzo miejsca, ani duzo czasu.
Nie jest wymagajacy i nie potrzeba mu wiele opieki. - Spokojnie w miedzy czasie mozesz remontowac dalej
icon_mrgreen.gif


icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,681
399
83
samanta @ 31 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983708p.s. Qd, a co to za jeden ten zakwas na kartoflu bo nie znam obywatela?
Zakwas na kartoflu wlasnie testuje, mam go drugi tydzien, pieklam na razie jedno pieczywo na nim, teraz chleb trzymiskowy na nim roznie w lodowce.
W planie nawet na dzis sa bulki z szynka i serem z przepisu niemieckiego piekarza z Johanesburga ( jak wyjda to pokaze w kulinarkach).
Krotko mowiac, jak juz bede tego zakwasu naumiana to go wam pokaze.
qd
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Chyba nie ma rady i w weekend poszukam tych trzech misek....
icon_mrgreen.gif

Właśnie te dziury wzbudziły mój zachwyt, no i Wasze opisy. Dawno już chleba nie piekłam, mam tylko nadzieję że mój zakwas nie padł, odświeżałam go co prawda ale tak ze 2 tygodnie siedzi w lodówce bez karmienia....