- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Składniki:
-4 jaja,
-3/4 szklanki cukru,
-2 niepełne szklanki mąki,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-pełna łyżka ciemnego kakao,
-pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
-około kilograma jabłek
Przepis:
1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Jaja ubić z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie do ubitych jajek przesiać powoli mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. (mieszać mikserem na najniższych obrotach).
3. Do ciasta dodać jabłka i wymieszać warzechą.
4. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika (trochę rozgrzanego). Piec w temperaturze 170 C około 35 minut.
Mimo braku tłuszczu babka wychodzi bardzo smaczna, nigdy mi się nie zrobił zakalec. Jabłek też nie jest za dużo, bo babka urośnie, ale można dać ciut mniej. Podaję link do strony, na której znajduje się także fotka - jubaba
-4 jaja,
-3/4 szklanki cukru,
-2 niepełne szklanki mąki,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-pełna łyżka ciemnego kakao,
-pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
-około kilograma jabłek
Przepis:
1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Jaja ubić z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie do ubitych jajek przesiać powoli mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. (mieszać mikserem na najniższych obrotach).
3. Do ciasta dodać jabłka i wymieszać warzechą.
4. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika (trochę rozgrzanego). Piec w temperaturze 170 C około 35 minut.
Mimo braku tłuszczu babka wychodzi bardzo smaczna, nigdy mi się nie zrobił zakalec. Jabłek też nie jest za dużo, bo babka urośnie, ale można dać ciut mniej. Podaję link do strony, na której znajduje się także fotka - jubaba