- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
]---troche zmienione przeze mnie proporcje---
1 kg maki pszennej
15 dkg cukru
15 dkg masla
paczuszka drozdzy instant do slodkich wypiekow
6,5 dl mleka
lyzeczka kardamonu
garsc rodzynek
garsc skorki kandyzowanej
pol szklanki wisni kandyzowanych
daktyle,figi,itp
Maslo rozpuscic,wlac mleko i podgrzac do temp ok.37stC.Drozdze i cukier wrzucic do miski,wlac troche plynu-wymieszac,dolac reszte plynu.Wsypac pozostale skladniki,wyrobic dokladnie mixerem.Ja to zrobilam w maszynie Brauna.Zostawic w cieple na ok. godzine przykryte folia,zeby nie obeschlo.Po tym czasie wylozyc ciasto na blat kuchenny i wyrobic.Ciasto ma byc nie klejace,tylko sprezyste(mozna podsypac maka).Podzielic na 2 czesci-wsadzic do 2 keksowek.Zostawic w cieple do wyrosniecia kolejne 30 min.Piec w rozgrzanym do200stC piekarniku ok.30 min.Pycha na sniadanie z dzemem lub serkiem.

1 kg maki pszennej
15 dkg cukru
15 dkg masla
paczuszka drozdzy instant do slodkich wypiekow
6,5 dl mleka
lyzeczka kardamonu
garsc rodzynek
garsc skorki kandyzowanej
pol szklanki wisni kandyzowanych
daktyle,figi,itp
Maslo rozpuscic,wlac mleko i podgrzac do temp ok.37stC.Drozdze i cukier wrzucic do miski,wlac troche plynu-wymieszac,dolac reszte plynu.Wsypac pozostale skladniki,wyrobic dokladnie mixerem.Ja to zrobilam w maszynie Brauna.Zostawic w cieple na ok. godzine przykryte folia,zeby nie obeschlo.Po tym czasie wylozyc ciasto na blat kuchenny i wyrobic.Ciasto ma byc nie klejace,tylko sprezyste(mozna podsypac maka).Podzielic na 2 czesci-wsadzic do 2 keksowek.Zostawic w cieple do wyrosniecia kolejne 30 min.Piec w rozgrzanym do200stC piekarniku ok.30 min.Pycha na sniadanie z dzemem lub serkiem.

