Ka’ak كعك

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
A tak na marginesie. Wczoraj wyciągnęłam ostatnie ciastka z puszki. Były równie chrupiące jak na początku, ale kiedy złapały trochę wilgoci z powietrza były jednak smaczniejsze
icon_mrgreen.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
vespertine @ 19 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901892Ojej, ale ładne! Zapisuję sobie, ale mam pytanie: w składnikach wystepuje mąka kukurydziana. Kiedyś, w wątku o Pavlovej na innym forum, mąkę kukurydzianą radzono zastępować mąką ziemniaczaną. Tu tez to chyba można zastosować?
Mąki kukurydzianej nie mozna zastąpić mąką ziemniaczaną, to dwie zupełnie różne mąki. Ale mączkę kukurydzianą już tak, bo mączka to inaczej skrobia, czyli skrobię kukurydzianą można z powodzeniem zastępowac skrobią ziemniaczaną.

Marg @ 19 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901902Piekne Ci Gusiu wyszły.

Co do mączki kukurydzianej. Pewnie można, tyle że, być może, to mączka kukurydziana daje ładny żółty odcień.
Zresztą, kupienie mąki kukurydzianej nie powinno być problemem.
Mączka kukurydziana (czyli skrobia kukurydziana) nie daje żadnego odcienia, ona jest biała
fiesgrins.gif
Ale mąka kukurydziana faktycznie jest żółta i daje kolor.

Polecam ten wątek: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...&hl=skrobia
fiesgrins.gif

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
dziunia @ 19 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901966Mąki kukurydzianej nie mozna zastąpić mąką ziemniaczaną, to dwie zupełnie różne mąki. Ale mączkę kukurydzianą już tak, bo mączka to inaczej skrobia, czyli skrobię kukurydzianą można z powodzeniem zastępowac skrobią ziemniaczaną.

Mączka kukurydziana (czyli skrobia kukurydziana) nie daje żadnego odcienia, ona jest biała
fiesgrins.gif
Ale mąka kukurydziana faktycznie jest żółta i daje kolor.

Polecam ten wątek: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...&hl=skrobia
fiesgrins.gif
Nooo... I już mnie olśniło. Przecież przerabiałam to przy okazji pieczenia Pavlovej - były kiedyś przekłamania w tłumaczeniach, mączka w miejsce mąki i powstawał ogromny zamęt.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
W oryginale jest cornflour. Wg wiki cornflour jest zamiennie używane z cornstarch. Co poeta miał na myśli w tym przypadku, to bozia raczy wiedzieć
dump.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy