- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Znalezione w sieci, sprawdzone przeze mnie, więc polecam
Składniki na ok. 23 sztuki:
* 250g mąki
* 80g cukru
* 1 jajko
* 100g miękkiego masła
* łyżka mleka
* 2 łyżki kakao
Lukier:
* 150g cukru pudru
* 3-4 łyżki soku z cytryny
Polewa:
przepis TU
Dodatkowo:
kokos w czekoladzie (kupiłam gotowy) lub inne czekoladki,orzechy w czekoladzie, draże...
1. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy mleko i jajko i miksujemy dokładnie. Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując. Pod koniec rękami wyrabiamy chwilkę ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na placek, ok. 0.5 cm. Można bardziej cienko
I za pomocą foremki wycinamy ciastka.
Układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy ok. 10-12 minut w 180o
Studzimy na kratce.
2. Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gęstego, białego lukru.
Na środek każdego ciasteczka wykładamy odrobinę lukru i delikatnie wciskamy kokos w czekoladzie lub inną małą słodkość.
3. Polewą dekorujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą woreczka foliowego, uprzednio robiąc niewielki otwór.
Smacznego

Składniki na ok. 23 sztuki:
* 250g mąki
* 80g cukru
* 1 jajko
* 100g miękkiego masła
* łyżka mleka
* 2 łyżki kakao
Lukier:
* 150g cukru pudru
* 3-4 łyżki soku z cytryny
Polewa:
przepis TU
Dodatkowo:
kokos w czekoladzie (kupiłam gotowy) lub inne czekoladki,orzechy w czekoladzie, draże...
1. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy mleko i jajko i miksujemy dokładnie. Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując. Pod koniec rękami wyrabiamy chwilkę ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na placek, ok. 0.5 cm. Można bardziej cienko

Układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy ok. 10-12 minut w 180o
Studzimy na kratce.
2. Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gęstego, białego lukru.
Na środek każdego ciasteczka wykładamy odrobinę lukru i delikatnie wciskamy kokos w czekoladzie lub inną małą słodkość.
3. Polewą dekorujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą woreczka foliowego, uprzednio robiąc niewielki otwór.
Smacznego