Kalafior z sosem bazyliowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Po raz pierwszy nie podam Wam dokładnego pochodzenia tego dania. Znalazłam tylko jedną kartkę z tzw. „żywą paginą”, czyli numerem strony (32) i napisem obok – przepisy na lato, co mogło pasować do wielu czasopism. W każdym bądż razie kalafior zrobiony i zjedzony, ja przeżyłam, smakowite to danie bardzo, więc polecam z pełną odpowiedzialnością.

Składniki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli gruboziarnistej (dostałam w końcu w Almie, ale po co gruboziarnista? Nie wiem)
- 5 listków świeżej bazylii ( można kupić w doniczkach w każdym supermarkecie)
- pół łyżeczki zielonego pieprzu (też w supermarketach)
- pół małej cebuli
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wody
- trochę cukru
- kalafior (kupiłam niewielki, zresztą innych nie było)

Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Dodajemy pół łyżeczki zielonego pieprzu oraz posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy składniki. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy do składników i wszystko rozcieramy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Podajemy polany przygotowanym sosem.

PS. Gdyby komuś sos wydał się za mało bazyliowy, bez wyrazu, przed utarciem wszystkich składników można dorzucić jeszcze kilka posiekanych listków bazylii – wtedy trzeba spróbować.

Ja miałam w domu zielony pieprz w zalewie, ale nie w marynacie – i takiego użyłam. W przepisie podany jest suchy.

Uwaga: Na tej samej kartce znalazłam jeszcze – kalafior na szybką kolację - więc pozwolę sobie, po wypróbowaniu, zamieścić i te kilka zdań. Do tego dania znów kupiłam mały kalafior – oczywiście po pewnym czasie. Szybkie i tanie danie na kolację na kalafior w maśle. Umyty i pokrojony kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego (byle nie szklanego, bo pęknie). Dodać 4 łyżki masła i wymieszać. Przykryć i dusić 10 – 15 minut. Pilnować, żeby nie przypalić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Danie o wyjątkowym smaku. Powodzenia i smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: