Kalarepka marynowana w ponzu

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Prosty sposób na wyniesienie zwykłej kalarepki ( a pewnie i biala rzodkiew - daikon też sie zalapie na te metode) w rejony kulinarnej rozkoszy.
Danie wegańskie, lekkie i aromatyczne.

Ponzu:

2 cytryny
1 duża lub 2 małe pomarańcze
sos sojowy

Wycisnąć sok z cytrusów, przefiltrować przez papierowy filtr do kawy. Do czystego dodać sos sojowy do smaku.

Kalarepkę obrać, pokroić na przezroczyste płatki obieraczką do warzyw lub nożem szczelinowym do sera.
Płatki wymieszać z odpowiednią ilością ponzu ( nie za dużo, to nie ma być kąpiel!) i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Można dodać parę kropel oleju z pestek winogron, ale nieobowiązkowo.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy