- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Prosty sposób na wyniesienie zwykłej kalarepki ( a pewnie i biala rzodkiew - daikon też sie zalapie na te metode) w rejony kulinarnej rozkoszy.
Danie wegańskie, lekkie i aromatyczne.
Ponzu:
2 cytryny
1 duża lub 2 małe pomarańcze
sos sojowy
Wycisnąć sok z cytrusów, przefiltrować przez papierowy filtr do kawy. Do czystego dodać sos sojowy do smaku.
Kalarepkę obrać, pokroić na przezroczyste płatki obieraczką do warzyw lub nożem szczelinowym do sera.
Płatki wymieszać z odpowiednią ilością ponzu ( nie za dużo, to nie ma być kąpiel!) i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Można dodać parę kropel oleju z pestek winogron, ale nieobowiązkowo.
Danie wegańskie, lekkie i aromatyczne.
Ponzu:
2 cytryny
1 duża lub 2 małe pomarańcze
sos sojowy
Wycisnąć sok z cytrusów, przefiltrować przez papierowy filtr do kawy. Do czystego dodać sos sojowy do smaku.
Kalarepkę obrać, pokroić na przezroczyste płatki obieraczką do warzyw lub nożem szczelinowym do sera.
Płatki wymieszać z odpowiednią ilością ponzu ( nie za dużo, to nie ma być kąpiel!) i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Można dodać parę kropel oleju z pestek winogron, ale nieobowiązkowo.