Kali Dal*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Prosty przepis na wykorzystanie nadmiernej ilosci urid dal .
Jest to wariacja dania pochodzacego z Kashmiru, cieszy sie popularnoscia w czasie swieta Vaishno Devi...polecam "milosnikom" kuchni hinduskiej!

5 lyzek oleju slonecznikowego
2 lyzeczki cuminu
1 srednia cebula, drobno posiekana
1 lyzeczka swiezego imbiru, startego
1 lyzeczka czosnku, zmiazdzonego
300g ziemnniakow, obranych i pokrojonych w kostke
150g czerwonej fasolki (nerkowej), namoczonej przez noc, i odsaczonej z wody
150g calej urid dal, namoczonej przez noc, odsaczonej
1 lyzeczka kurkumy
1 lyzeczka chilli
1 lyzeczka mielonej kolendry (nasion)
1 lyzeczka garam masala
duza szczypta asafoetida
sol
duza szczypta cukru
900ml goracej wody
4 lyzki kremowej smietanki
2 lyzki ghee
2 lyzki posiekanych lisci kolendry

W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, dodaje kumin, smaze przez chwile, dosypuje posiekana cebule. gdy sie zezloci, zmniejszam ogien i dodaje imbir i czosnek. Do garnka wykaldam fasole i soczewice, dodaje przyprawy, sol, cukier. Wlewam wode. Zagotowuje, zmniejszam ogiem i pod przykryciem gotuje tak dlugo az fasola i soczewica stana sie miekkie. Mozna dolac jeszcze wody, gdyby powstala masa byla zbyt gesta. Zdejmuje z ognia, dodaje smietane i ghee. Posypuje natka kolendry. Podaj z basmati.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: