Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kali Dal*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 653520" data-attributes="member: 1142"><p>Prosty przepis na wykorzystanie nadmiernej ilosci urid dal .</p><p>Jest to wariacja dania pochodzacego z Kashmiru, cieszy sie popularnoscia w czasie swieta Vaishno Devi...polecam &quot;milosnikom&quot; kuchni hinduskiej!</p><p></p><p>5 lyzek oleju slonecznikowego</p><p>2 lyzeczki cuminu</p><p>1 srednia cebula, drobno posiekana</p><p>1 lyzeczka swiezego imbiru, startego</p><p>1 lyzeczka czosnku, zmiazdzonego</p><p>300g ziemnniakow, obranych i pokrojonych w kostke</p><p>150g czerwonej fasolki (nerkowej), namoczonej przez noc, i odsaczonej z wody</p><p>150g calej urid dal, namoczonej przez noc, odsaczonej</p><p>1 lyzeczka kurkumy</p><p>1 lyzeczka chilli</p><p>1 lyzeczka mielonej kolendry (nasion)</p><p>1 lyzeczka garam masala</p><p>duza szczypta asafoetida</p><p>sol</p><p>duza szczypta cukru</p><p>900ml goracej wody</p><p>4 lyzki kremowej smietanki</p><p>2 lyzki ghee</p><p>2 lyzki posiekanych lisci kolendry</p><p></p><p>W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, dodaje kumin, smaze przez chwile, dosypuje posiekana cebule. gdy sie zezloci, zmniejszam ogien i dodaje imbir i czosnek. Do garnka wykaldam fasole i soczewice, dodaje przyprawy, sol, cukier. Wlewam wode. Zagotowuje, zmniejszam ogiem i pod przykryciem gotuje tak dlugo az fasola i soczewica stana sie miekkie. Mozna dolac jeszcze wody, gdyby powstala masa byla zbyt gesta. Zdejmuje z ognia, dodaje smietane i ghee. Posypuje natka kolendry. Podaj z basmati.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 653520, member: 1142"] Prosty przepis na wykorzystanie nadmiernej ilosci urid dal . Jest to wariacja dania pochodzacego z Kashmiru, cieszy sie popularnoscia w czasie swieta Vaishno Devi...polecam "milosnikom" kuchni hinduskiej! 5 lyzek oleju slonecznikowego 2 lyzeczki cuminu 1 srednia cebula, drobno posiekana 1 lyzeczka swiezego imbiru, startego 1 lyzeczka czosnku, zmiazdzonego 300g ziemnniakow, obranych i pokrojonych w kostke 150g czerwonej fasolki (nerkowej), namoczonej przez noc, i odsaczonej z wody 150g calej urid dal, namoczonej przez noc, odsaczonej 1 lyzeczka kurkumy 1 lyzeczka chilli 1 lyzeczka mielonej kolendry (nasion) 1 lyzeczka garam masala duza szczypta asafoetida sol duza szczypta cukru 900ml goracej wody 4 lyzki kremowej smietanki 2 lyzki ghee 2 lyzki posiekanych lisci kolendry W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, dodaje kumin, smaze przez chwile, dosypuje posiekana cebule. gdy sie zezloci, zmniejszam ogien i dodaje imbir i czosnek. Do garnka wykaldam fasole i soczewice, dodaje przyprawy, sol, cukier. Wlewam wode. Zagotowuje, zmniejszam ogiem i pod przykryciem gotuje tak dlugo az fasola i soczewica stana sie miekkie. Mozna dolac jeszcze wody, gdyby powstala masa byla zbyt gesta. Zdejmuje z ognia, dodaje smietane i ghee. Posypuje natka kolendry. Podaj z basmati. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kali Dal*
Top
Bottom