Kandyzowane kwiaty

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
To sie doczekaly fijolki.
...a garb mi sam wyrosnie

Kandyzowanie jest forma konserwowania w cukrze. O ile z owocami jest latwo - smazy sie je w syropie, kwiaty by tego nie przezyly.
Delikatnie obsypuje sie je cukrem, ale zeby sie trzymal trzeba najpierw kwity obsmarowac.

Znam dwie metody, ale jesli jest wiecej moze ktos dopisze.

- Z bialkiem jajka
Bialko ubic (mozna dodac odrobine wody) i malutkim pedzelkiem nanosic piane na kwiaty tak, aby dokladnie ale cienka warstwa pokryc calosc.
Tak przygotowane albo obsypywac, albo maczac w cukrze pudrze i zostawic do calkowitego wyschniecia.

Przechowywac (do roku) w szczelnym, szklanym pojemniku w ciemnym miejscu. Jesli kwiaty uklada sie warstwami dobrze jest przelozyc je pergaminem.

- w syropie
Cukier podgrzac w wodzie do rozpuszczenia (na 2 czesci cukry 1 czesc wody). Moczyc w syropie kwiaty i ukladac na woskowanym papierze.
Posypac cukrem (sitko sie przydaje w tym momencie) i wysuszyc.

Lece po fijolki.
Z platkami rozy byloby latwiej, ale jeszcze nie ma.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
nieco praco- i czasochłonne, ale sądzę, że warto.
Dawniej chrupano je jak dzisiaj chipsy
icon_smile.gif
Bardzo to była elegancka przekąska. Spotkałam się wielokrotnie w literaturze ze wzmiankami o kandyzowanych płatkach kwiatów.
Ciekawa jestem, czy kwiaty zachowują swój kolor?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_lol.gif
jak ktos sie decyduje na miod z mleczem, albo wino chabrowe to i fijolki niestarszne.
Jeden malutki sloiczek.
Ale chcialabym jeszcze zebrac na herbatke.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bratki, fiołki, ogórecznik (choć on podobno rakotwórczy...) płatki róży lub pojedyncze kwiaty hortensji.
Możliwe że więcej ale nie wiem jakie jeszcze.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy