abbra @ 9 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=820307To ciasto warto upiec - nie dość , że jest smaczne , to jeszcze efektownie wygląda![]()
Gościom się podobało i smakowało też
Gośćpotwierdza , smakowało![]()
kajtek @ 21 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=826098może przeoczyłam ale na jaką wielkość blachy to ciacho![]()
Na tortownicę o średnicy 28 cm - podawałam w przepisie , ale może mało czytelnie![]()
jaxja @ 21 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=826069Upiekłam, spróbowałam jeszcze ciepłe.
Wygląda bardzo ładnie, jest smaczne.
Masa z masła, zóltek i mąki była tak gęsta, że bałam się, że wmieszanie w nią ubitych białek, pozbawi je puszystości. Dodałam więc przed tym półtorej szklanki mleka. Masa zrobiła się lekka jak puch, no i sporo jej przybyło.Cieszę się , że smakowało![]()
Ciekawy pomysł z mlekiem . Co do białek , to chyba kiedyś Makłowicz podawał , jak najlepiej wmieszać je do gęstego ciasta , żeby nie straciły puszystości - najpierw 1-2 łyżki ubitej piany dodać do ciasta i wymieszać , a dopiero potem resztę piany - łatwiej wtedy wymieszać je razem i białka nie oklapną![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.