Kantyczka

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,227
3
38
Ja się na kantyczkę zamierzam już od kilku lat, właśnie w Poradniku Domowym mam przepis, ale wciąż odwlekam pieczenie, bo wydaje mi się, że to jednak raczej za suche ciasto jak dla mnie... no cóż, znów zaczęłam o nim myśleć
gruebel_2.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,210
1
0
Ja piekłam to ciasto już jakiś czas temu, ale dla mnie niestety za suche wyszło, a szkoda, bo prezntuje się naprawdę ładnie...

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,475
0
0
Upiekłam, spróbowałam jeszcze ciepłe.
Wygląda bardzo ładnie, jest smaczne. Świetny zamiennik dla tych, którzy nie lubią ciast z kremem, a murzynek im się znudził.

Masa z masła, zóltek i mąki była tak gęsta, że bałam się, że wmieszanie w nią ubitych białek, pozbawi je puszystości. Dodałam więc przed tym półtorej szklanki mleka. Masa zrobiła się lekka jak puch, no i sporo jej przybyło. Zrobiłam więc na dośc duzej blasze, biszkoptów starczyło na półtorej warstwy. Dźem dawałam śliwkowy. Był gesty i kładłam na każdym biszkopcie łyżeczkę. Zużyłam 1 słoik, a szkoda, że tak mało, bo ciasto jest najsmaczniejsze w miejscach gdzie występuje "kupka" dżemu. Jednak z wiekszą jego ilością byłoby za słodkie, IMO trzeba wtedy zmniejszyć ilość cukru.
Mam problem z aparatem, ale jeśli mi się uda, to postaram się zrobić fotkę.

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
jaxja @ 21 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826069Upiekłam, spróbowałam jeszcze ciepłe.
Wygląda bardzo ładnie, jest smaczne.
Masa z masła, zóltek i mąki była tak gęsta, że bałam się, że wmieszanie w nią ubitych białek, pozbawi je puszystości. Dodałam więc przed tym półtorej szklanki mleka. Masa zrobiła się lekka jak puch, no i sporo jej przybyło.
Cieszę się , że smakowało
icon_smile.gif

Ciekawy pomysł z mlekiem . Co do białek , to chyba kiedyś Makłowicz podawał , jak najlepiej wmieszać je do gęstego ciasta , żeby nie straciły puszystości - najpierw 1-2 łyżki ubitej piany dodać do ciasta i wymieszać , a dopiero potem resztę piany - łatwiej wtedy wymieszać je razem i białka nie oklapną
icon_smile.gif

anulao

Member
Kwi 27, 2009
8
0
0
Zaintrygował mnie ten przepis, więc spróbowałam.... i nie żałuję. Ciasto pycha!
Aczkolwiek następnym razem dodam więcej dżemu.

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
WYGLADA SMACZNIE
icon_smile.gif
a czy ktoraś z was spróbowała nasączać jakimś alkoholem te biszkopty ? miałoby to sens ? do wypróbowania na niedzielny podwieczorek:)

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Długo się za tą Kantyczkę zabierałam w końcu upiekłam
fiesgrins.gif
dla Taty
icon_smile.gif
Wszystko ok tylko z tym czasem pieczenia to miałam przeboje bo ja przy tej temperaturze to miałam po 20 minutach zarumienione ale
dump.gif
postanowiłam do godziny dotrzymać żeby się dobrze upiekło no i listonoszka póżniej pani z administracji no i przypaliłam
cluebat.gif
ale polewę zrobiłam czekoladową z czekolady wiec nic nie widać, może w smaku też nikt nie poczuje
icon_rolleyes.gif
no ale takie relacje to kiedyś, bo Ciasto jutro w podróż jedzie:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy