- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kappes, Himmel un Ääd
ok 10 dużych liści młodej kapusty, albo kapusty włoskiej.
800 g ziemniaków
1 kg jabłek
200 g cukru
100ml białego wina
garść mięty
30 g masła
ok 200 ml śmietany
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę i chłodzimy.
2.Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy pestki i kroimy 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy wino i cukier dodajemy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie podnosimy znacznie temparaturę w celu wyporowania płynu z garnka. Jabłka studzimy.
3.Liście kapusty mocno blanszujemy ( tak by były miekkie). W zależności od kapusty: 10 minut przy normalnej kapuście, 4 minuty przy włoskiej kapuscie.
4.Ostudzone ziemniaki i jabłka wraz z posiekaną miętą mieszamy przy okazji soląc do smaku.
5.Powstałe nadzienie zawijamy w kapuścianych listkach (tak jak przy gołąbkach) i układamy w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu. Polewamy to wszystko śmietaną (2/3 wysokości) .Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem.
6.Zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 25 minut.
Ps. W orginalnym przepisie jabłka zostają rozgotowane na mus jabłkowy, jednak w moim wykonaniu starałem się by zachowały się w kawałkach.

ok 10 dużych liści młodej kapusty, albo kapusty włoskiej.
800 g ziemniaków
1 kg jabłek
200 g cukru
100ml białego wina
garść mięty
30 g masła
ok 200 ml śmietany
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę i chłodzimy.
2.Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy pestki i kroimy 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy wino i cukier dodajemy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie podnosimy znacznie temparaturę w celu wyporowania płynu z garnka. Jabłka studzimy.
3.Liście kapusty mocno blanszujemy ( tak by były miekkie). W zależności od kapusty: 10 minut przy normalnej kapuście, 4 minuty przy włoskiej kapuscie.
4.Ostudzone ziemniaki i jabłka wraz z posiekaną miętą mieszamy przy okazji soląc do smaku.
5.Powstałe nadzienie zawijamy w kapuścianych listkach (tak jak przy gołąbkach) i układamy w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu. Polewamy to wszystko śmietaną (2/3 wysokości) .Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem.
6.Zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 25 minut.

Ps. W orginalnym przepisie jabłka zostają rozgotowane na mus jabłkowy, jednak w moim wykonaniu starałem się by zachowały się w kawałkach.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: