- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kapuściane placuszki z serem
*2 szklanki drobno pokrojonej kapusty(185 g)
*2 łyżki pietruszki(natka)
*1 łyżka śmietany
*1 jajko
*50 g tartego sera(twardego)
*biały pieprz mielony(do smaku)
*2-3 łyżki mąki
*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
Posiekaną kapustę wrzucić na kilka minut do wrzącej,osolonej wody.
Kapustę odcedzić i zostawić w durszlaku do wystudzenia.
Wystudzoną kapustę wymieszać z natką pietruszki,dodać ubite widelcem jajko,śmietanę,ser i biały pieprz-wymieszać dokładnie.
Do masy kapuścianej przesiać mąkę z proszkiem -wymieszać.
Jeśli zachodzi potrzeba,dodajemy jeszcze trochę mąki.
(Masa nie powinna być rzadka,ani zbyt gęsta)
Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką placki -pieczemy w 180 C przez 20 minut(do zrumienienia)
Podałam placki z kwaśną śmietaną,pyszne były
Robiłam te placki z przepisu Ilary
http://i-lara.livejournal.com/206250.html#cutid1

*2 szklanki drobno pokrojonej kapusty(185 g)
*2 łyżki pietruszki(natka)
*1 łyżka śmietany
*1 jajko
*50 g tartego sera(twardego)
*biały pieprz mielony(do smaku)
*2-3 łyżki mąki
*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
Posiekaną kapustę wrzucić na kilka minut do wrzącej,osolonej wody.
Kapustę odcedzić i zostawić w durszlaku do wystudzenia.
Wystudzoną kapustę wymieszać z natką pietruszki,dodać ubite widelcem jajko,śmietanę,ser i biały pieprz-wymieszać dokładnie.
Do masy kapuścianej przesiać mąkę z proszkiem -wymieszać.
Jeśli zachodzi potrzeba,dodajemy jeszcze trochę mąki.
(Masa nie powinna być rzadka,ani zbyt gęsta)
Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką placki -pieczemy w 180 C przez 20 minut(do zrumienienia)
Podałam placki z kwaśną śmietaną,pyszne były


Robiłam te placki z przepisu Ilary
http://i-lara.livejournal.com/206250.html#cutid1
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: