Kapuśniak żydowski

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
1 łyżka tłuszczu
1/2 kg łaty lub mostku wołowego ( u mnie były żeberka)
1 i 1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 kg kiszonej kapusty
2, 1/2 litra wody
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/2 szklanki ziemniaków pokrajanych w kostkę

1. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć mięso, smażyć do zrumienienia z obu stron, przełożyć do garnka.
2. Cebulę wsypać na pozosatły tłuszcz na patelni, smażyć na złoty kolor, dodać do mięsa.
3. Wląć wodę do garnka, dodać kapustę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 2 godziny.
4. Dodać ziemniaki, gotować dlasze 20 minut.
5. Zupę podawać z kawałkami mięsa.

Dałam dużo mniej kapusty w obawie, że dziecko jeść nie będzie, ale zjadło aż 3 talerze.