Kapusta kiszona 3-dniowa

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,882
7,717
113
Nazwałam ją 3-dniową, bo naprawdę tak szybko się kisi, i jest alternatywą dla innych kiszonych, czy kwaszonych na szybko kapust. Przepis w rodzinie jest od pokoleń, no przynajmniej dwóch, które ja pamiętam, ale moja córka może się już powoływać na pokolenia trzy. ;-)
Ale do rzeczy.:
Średnia główka kapusty o wadze około 2 kg
2 spore marchewki
2 płaskie łyżki soli
1-2 łyżki kminku (można ominąć, ale spełnia swoja rolę )
ok. pół litra wywaru z ugotowanych 3-4 ziemniaków.
słój o pojemności 3 l

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, poszatkować możliwie cienko, marchew zetrzeć na wiórki. Wymieszać razem dodając sól i kminek, odstawić do zmięknięcia na 1-2 godz. W tym czasie ugotować 3-4 ziemniaki w pół litrze wody, lub więcej, jeśli są duże. Kapustę przełożyć do słoja, a ugotowane ziemniaki odcedzić bezpośrednio na kapustę. Jeśli wywar jej nie przykrywa, dodać troszkę wrzątku. Przebić kapustę trzonkiem od tłuczka, żeby płyn dostał się w każde miejsce, przykryć talerzykiem, wstawić do głębszego talerza lub miski na wypływający w czasie fermentacji sok i umieścić w ciepłym miejscu. Po jednej dobie widać już będzie fermentację, sok może wypływać i zbierać się w misce, trzeba go wlać z powrotem. Kapustę 2 razy na dzień przebijać do dna, aby uwolnić gaz, zgromadzony sok wlewać z powrotem na kapustę – kiszenie trwa około 3 dni, a jeśli w mieszkaniu chłodniej, to 4 dni. Kiedy burzliwa fermentacja się zakończy, sok opadnie. Nie może go być mniej niż potrzeba do zakrycia kapusty. W takim przypadku zrobić potrzebną ilość solanki z przegotowanej wody i proporcjonalnej ilości soli i zalać kapustę. Teraz słój z kapustą przykryć, umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej lodówce i używać, jak zwykle.
Kapusta nie nadaje się do dłuższego przechowywania nawet w warunkach lodówkowych, ale swoje najlepsze walory zachowuje co najmniej 3 tygodnie.
Z przepisu na kapustę kwaszoną mamy Odesiki podpatrzyłam i zastosowałam pomysł na dodatek żurawiny. Nadaje całości nutkę słodyczy i atrakcyjnego wyglądu. :) Bardzo mi ta wersja smakuje.

Załączniki

• kapusta kiszona żurawiną.jpg
    kapusta kiszona żurawiną.jpg
    43.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy