- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
Przepis mam od koleżanki z pracy - zapisuję ku pamięci. Kapustę tym sposobem robiłam w zeszłym roku i była pyszna.
10 kg poszatkowanej kapusty
marchewki na dużym oczku tarki (6 szt. - można mniej lub więcej)
5-6 łyżek soli
przyprawy jeśli ktoś lubi - ja robiłam klasyczną
Część poszatkowaniej kapusty i marchewki włożyć do wiadra wyłożonego folią, zasypać częścią soli, ugniatać do czasu aż puści sok. Czynność powtarzać do wykończenia składników. Nad kapustą musi pływać sok. Związać worek, zakryć talerzem, obciążyć.
Po 3-4 dniach kapustę przełożyć do słoików, wynieść do piwnicy i cieszyć się nią do przyszłego roku (o ile starczy)
10 kg poszatkowanej kapusty
marchewki na dużym oczku tarki (6 szt. - można mniej lub więcej)
5-6 łyżek soli
przyprawy jeśli ktoś lubi - ja robiłam klasyczną
Część poszatkowaniej kapusty i marchewki włożyć do wiadra wyłożonego folią, zasypać częścią soli, ugniatać do czasu aż puści sok. Czynność powtarzać do wykończenia składników. Nad kapustą musi pływać sok. Związać worek, zakryć talerzem, obciążyć.
Po 3-4 dniach kapustę przełożyć do słoików, wynieść do piwnicy i cieszyć się nią do przyszłego roku (o ile starczy)
