- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kapusta w orzechowym sosie
1 / 2 główki kapusty młodej kapusty (wagą koło 700-800 g)
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki żółtych rodzynków bez pestek
1 łyżka oliwy
25 g masła
sól
(ja dodałam jeszcze odrobinę cukru-1 łyżeczka i sok z cytryny)
W patelni rozgrzać olej, dodać zmielone migdały. Jak tylko pojawi się orzechowy aromat, dodać rodzynki, zamieszać. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty; rodzynki powinny się powiększyć.
Następnie włożyć do patelni naszatkowaną i trochę przygniecioną kapustę, wlać trochę gorącej wody (2-3 st. ł.). Zamieszać, nakryć pokrywką, gotować 7-10 minut, co chwilę mieszając. Kapusta powinna zostać trochę twardawa. Gotową kapustę posolić, zamieszać. Podawać gorącą.
http://www.gastronom.ru/recipe/17293/kapus...-orehovom-souse

1 / 2 główki kapusty młodej kapusty (wagą koło 700-800 g)
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki żółtych rodzynków bez pestek
1 łyżka oliwy
25 g masła
sól
(ja dodałam jeszcze odrobinę cukru-1 łyżeczka i sok z cytryny)
W patelni rozgrzać olej, dodać zmielone migdały. Jak tylko pojawi się orzechowy aromat, dodać rodzynki, zamieszać. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty; rodzynki powinny się powiększyć.
Następnie włożyć do patelni naszatkowaną i trochę przygniecioną kapustę, wlać trochę gorącej wody (2-3 st. ł.). Zamieszać, nakryć pokrywką, gotować 7-10 minut, co chwilę mieszając. Kapusta powinna zostać trochę twardawa. Gotową kapustę posolić, zamieszać. Podawać gorącą.
http://www.gastronom.ru/recipe/17293/kapus...-orehovom-souse