KAPUSTA Z KMINKIEM
Składniki:
1 główka kapusty,
6 ziemniaków,
5 dag wędzonego boczku (bez tego też pycha więc tutaj wklejam
)
4 łyżeczki kminku,
sól, pieprz.
Takie proste, takie łatwe, takie smaczne! - a ja dopiero na to oczy otworzyłam!
Potrzebujemy głowę kapusty - nie za dużą, nie za małą - ot taką w sam raz! Jak już ją mamy to kroimy w kawałeczki - jak się komu uda, ale raczej niezbyt drobno. Wrzucamy te kawałeczki do gara, zalewamy wodą - nie za dużo - i dusimy. Teraz obieramy ziemniaczki, na jedną głowę to może tak ze 6 pięknych kartofli i tniemy w kostkę duuuużą i tę ksotkę do tej kapustki dorzucamy. Teraz to my się za boczek weźmiemy! Wędzony, pachnący - mniam! - tylko nie podjadać przy cięciu w kosteczkę bo te 5 dag to i tak niewiele! No i oczywiście na skwareczki go przerabiamy złociste. Następnie, bo kapustka z ziemniaczkami już mięciutka (jakby tej wody było zbyt wiele to troszkę odlać - danie powinno mieć konsystencję półpłynną) dokładamy skwareczki do kapustki, doprawiamy solą, pieprzem i 3-4 łyżeczkami kminku. Wyłączamy i jeszcze chwilkę niech tak na gorącym piecyku postoi a potem... widelce w dłoń!

Składniki:
1 główka kapusty,
6 ziemniaków,
5 dag wędzonego boczku (bez tego też pycha więc tutaj wklejam

4 łyżeczki kminku,
sól, pieprz.
Takie proste, takie łatwe, takie smaczne! - a ja dopiero na to oczy otworzyłam!
Potrzebujemy głowę kapusty - nie za dużą, nie za małą - ot taką w sam raz! Jak już ją mamy to kroimy w kawałeczki - jak się komu uda, ale raczej niezbyt drobno. Wrzucamy te kawałeczki do gara, zalewamy wodą - nie za dużo - i dusimy. Teraz obieramy ziemniaczki, na jedną głowę to może tak ze 6 pięknych kartofli i tniemy w kostkę duuuużą i tę ksotkę do tej kapustki dorzucamy. Teraz to my się za boczek weźmiemy! Wędzony, pachnący - mniam! - tylko nie podjadać przy cięciu w kosteczkę bo te 5 dag to i tak niewiele! No i oczywiście na skwareczki go przerabiamy złociste. Następnie, bo kapustka z ziemniaczkami już mięciutka (jakby tej wody było zbyt wiele to troszkę odlać - danie powinno mieć konsystencję półpłynną) dokładamy skwareczki do kapustki, doprawiamy solą, pieprzem i 3-4 łyżeczkami kminku. Wyłączamy i jeszcze chwilkę niech tak na gorącym piecyku postoi a potem... widelce w dłoń!