- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kapusta z mięsem wędzonym po bośniacku
Przepis pochodzi z książki z przepisami narodów Jugosławii.
* 1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
* 1 łyżka smalcu
* 1 cebula
* 2 główki słodkiej kapusty
* papryka w proszku
* sól
Żeberka opłukać,pokroić na kawałki i obsmażyć na smalcu.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę i ponownie podsmażyć.
Kapustę obrać z wierzchnich liści,opłukać,pokroić na ćwiartki i ułożyć w rondlu razem z mięsem.
Posolić,posypać papryką,przykryć i dusić na wolnym ogniu 2-3 godz.,podlewając od czasu do czasu letnią wodą.
W czasie duszenia nie mieszać,tylko potrząsać rondlem.
Potrawa ma być miękka,ale kapusta i mięso nie powinny się rozgotować.
Robiłam z innych proporcji,bo na 1 kg mięsa dałam 1 główkę kapusty i może dlatego potrawa była tłusta.
Przepis pochodzi z książki z przepisami narodów Jugosławii.
* 1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
* 1 łyżka smalcu
* 1 cebula
* 2 główki słodkiej kapusty
* papryka w proszku
* sól
Żeberka opłukać,pokroić na kawałki i obsmażyć na smalcu.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę i ponownie podsmażyć.
Kapustę obrać z wierzchnich liści,opłukać,pokroić na ćwiartki i ułożyć w rondlu razem z mięsem.
Posolić,posypać papryką,przykryć i dusić na wolnym ogniu 2-3 godz.,podlewając od czasu do czasu letnią wodą.
W czasie duszenia nie mieszać,tylko potrząsać rondlem.
Potrawa ma być miękka,ale kapusta i mięso nie powinny się rozgotować.
Robiłam z innych proporcji,bo na 1 kg mięsa dałam 1 główkę kapusty i może dlatego potrawa była tłusta.