Nie wiem czy można to nazwać zapiekanką, czy daniem jednogarnkowym. Zdecydowałam się na zapiekankę. Przepis, jak to zwykle u mnie, wypróbowany z miesięcznika "Ty i Ja". Doskonale nadaje się do roli głównego dania obiadowego w zimowe dni.
Składniki
główka kapusty cukrowej około 1 kg (niezbyt ścisła)
3 łyżki smalcu
2 cebule drobniutko posiekane
50 dkg mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe)
25 dkg chudej wieprzowiny pokrojonej w niezbyt drobną kostkę
1 ścięta łyżka kminku
kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
6 - 8 cieniutkich plasterków surowego boczku
tłuszcz do formy
sól, pieprz
Kapustę czyścimy z nadpsutych czy też zwiędłych liści, wycinamy dość głęboko głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy na 15 minut do lekko osolonej wrzącej wody. Kapustę osączamy i gdy lekko przestygnie, zdejmujemy ostrożnie (by ich nie poszarpać) 12 liści. Resztę kapusty drobniutko siekamy. W 2 łyżkach smalcu przesmażamy na niezbyt silnym ogniu, przez około 20 minut: drobniutko posiekane cebule, mięso mielone i wieprzowinę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy posiekaną kapustę, kminek, soli i pieprzu do smaku, wreszcie kieliszek wina.
Po dodaniu wina dusimy masę mięsno-kapuścianą na małym ogniu przez 15 minut. Ogniotrwałą formę do zapiekania dokładnie natłuszczamy, wykładamy 6 liśćmi kapusty. Nakładamy równomiernie masę mięsno-kapuścianą, przykrywamy pozostałymi 6 liśćmi kapusty, na które kładziemy plasterki boczku. Po skropieniu całości łyżką ciepłego smalcu, zapiekankę wsuwamy do średnio gorącego (180 st.) piekarnika na 50 - 60 minut. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody lub puree.
Składniki
główka kapusty cukrowej około 1 kg (niezbyt ścisła)
3 łyżki smalcu
2 cebule drobniutko posiekane
50 dkg mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe)
25 dkg chudej wieprzowiny pokrojonej w niezbyt drobną kostkę
1 ścięta łyżka kminku
kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
6 - 8 cieniutkich plasterków surowego boczku
tłuszcz do formy
sól, pieprz
Kapustę czyścimy z nadpsutych czy też zwiędłych liści, wycinamy dość głęboko głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy na 15 minut do lekko osolonej wrzącej wody. Kapustę osączamy i gdy lekko przestygnie, zdejmujemy ostrożnie (by ich nie poszarpać) 12 liści. Resztę kapusty drobniutko siekamy. W 2 łyżkach smalcu przesmażamy na niezbyt silnym ogniu, przez około 20 minut: drobniutko posiekane cebule, mięso mielone i wieprzowinę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy posiekaną kapustę, kminek, soli i pieprzu do smaku, wreszcie kieliszek wina.
Po dodaniu wina dusimy masę mięsno-kapuścianą na małym ogniu przez 15 minut. Ogniotrwałą formę do zapiekania dokładnie natłuszczamy, wykładamy 6 liśćmi kapusty. Nakładamy równomiernie masę mięsno-kapuścianą, przykrywamy pozostałymi 6 liśćmi kapusty, na które kładziemy plasterki boczku. Po skropieniu całości łyżką ciepłego smalcu, zapiekankę wsuwamy do średnio gorącego (180 st.) piekarnika na 50 - 60 minut. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody lub puree.