Kapusta zapiekana z mięsem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem czy można to nazwać zapiekanką, czy daniem jednogarnkowym. Zdecydowałam się na zapiekankę. Przepis, jak to zwykle u mnie, wypróbowany z miesięcznika "Ty i Ja". Doskonale nadaje się do roli głównego dania obiadowego w zimowe dni.

Składniki
główka kapusty cukrowej około 1 kg (niezbyt ścisła)
3 łyżki smalcu
2 cebule drobniutko posiekane
50 dkg mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe)
25 dkg chudej wieprzowiny pokrojonej w niezbyt drobną kostkę
1 ścięta łyżka kminku
kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
6 - 8 cieniutkich plasterków surowego boczku
tłuszcz do formy
sól, pieprz

Kapustę czyścimy z nadpsutych czy też zwiędłych liści, wycinamy dość głęboko głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy na 15 minut do lekko osolonej wrzącej wody. Kapustę osączamy i gdy lekko przestygnie, zdejmujemy ostrożnie (by ich nie poszarpać) 12 liści. Resztę kapusty drobniutko siekamy. W 2 łyżkach smalcu przesmażamy na niezbyt silnym ogniu, przez około 20 minut: drobniutko posiekane cebule, mięso mielone i wieprzowinę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy posiekaną kapustę, kminek, soli i pieprzu do smaku, wreszcie kieliszek wina.
Po dodaniu wina dusimy masę mięsno-kapuścianą na małym ogniu przez 15 minut. Ogniotrwałą formę do zapiekania dokładnie natłuszczamy, wykładamy 6 liśćmi kapusty. Nakładamy równomiernie masę mięsno-kapuścianą, przykrywamy pozostałymi 6 liśćmi kapusty, na które kładziemy plasterki boczku. Po skropieniu całości łyżką ciepłego smalcu, zapiekankę wsuwamy do średnio gorącego (180 st.) piekarnika na 50 - 60 minut. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody lub puree.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Seniorko, dziekuje. Tego wlasnie szukalam.
Moze bez kminku
icon_wink.gif

Te liscie w calosci konieczne sa? Jak sie potem kroja? Nie ciagna sie?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie ciągną się, jak będziesz miała ostry nóż, bo na wierzchu są jeszcze plasterki boczku, które też trzeba przekroić. Ale co będę opowiadać o takich drobiazgach doświadczonej gospodyni. Sama wiesz jak to robić.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_lol.gif
no wlasnie nie wiem! Przeca bym nie pytala.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ooo, to w najbliższym czasie zrobię, tzn. podobnie, bo bez kminku i wina( których to dodatków nie lubię).
Zgodne z moją dietą.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No i zrobiłam dziś!
Jak zapowiadałam nie dałam wina, więc pewnie smak nieco inny niż w oryginale, dałam za to trochę octu winnego a zamiast kminku przyprawę do bigosu i dań z kapusty ( w składzie też był kminek
icon_wink.gif
)
No i bardzo mi smakuje gdyby nie to, że....przesoliłam :rol: chyba na jutro będę musiała dorobić do tego sos pomidorowy, żeby jakoś zniwelować tę słoność.

Aha, i o boczku zapomniałam dziś robiąc zakupy, na szczęście znalazłam w zamrażarce kawałek surowego ale wędzonego. Myślę, że ten wędzony nadał charakteru całości.

Nie wiem jak powinna wyglądać ta zapiekanka ale moja jest taka:
zapiekanka_z_kapusty_013.jpg

zapiekanka_z_kapusty_008.jpg

zapiekanka_z_kapusty_010.jpg

w trakcie pieczenia strasznie mi kipiało, zafajdałam cały piekarnik a dymu było jak przy pożarze, za małe naczynie wzięłam
dump.gif
ślady po kipiącym sosie są na naczyniu do zapiekania
icon_biggrin.gif

zapiekanka_z_kapusty_006.jpg

Załączniki

• zapiekanka_z_kapusty_006.jpg
    zapiekanka_z_kapusty_006.jpg
    124.1 KB · Wyświetleń: 1
  • zapiekanka_z_kapusty_008.jpg
    zapiekanka_z_kapusty_008.jpg
    108.9 KB · Wyświetleń: 1
  • zapiekanka_z_kapusty_010.jpg
    zapiekanka_z_kapusty_010.jpg
    114.8 KB · Wyświetleń: 1
  • zapiekanka_z_kapusty_013.jpg
    zapiekanka_z_kapusty_013.jpg
    114.5 KB · Wyświetleń: 1

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj Beatko. Ty robiłaś takie przysmaki, a ja byłam w tym czasie na szpitalnym wikcie, który bardzo różni się od normalnego jedzenia. Twoja zapiekanka jest bardzo apetyczna. Mam nadzieję, że smakowała. Pozdrawiam.

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
Taka zapiekanka jest jeszcze pyszniejsza, jak warstwy mięsa i kapusty poprzekładamy pokrojonymi w plastry buraczkami i ziemniakami...mmmm...pyszotka, najlepiej smakuje pieczona w brytfannie nad ogniskiem
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy