

Ja zawsze przed grilowaniem karczochow :
1.myje
2.odcinam 1/4 od gory glowki i od dolu lodygi zostawiam ze 2 cm
3.wkladam do garnka glowkami do gory,zalewam woda tak zeby byly calkiem zakryte, gotuje je okolo 30 min w wodzie z sokiem z dwoch cytryn, lyzeczka oregano,1 lyzka olive oil sol i pieprz (troche)
z tej wody gotuje na drugi dzien zupe.
4.Po ugotowaniu wyjmuje je klade glowkami na dol i osuszam
5.Przygotowuje Vinaigrette z brazowego cukru, soku jablkowego basamik vinegar olive oil, czosnek sol pieprz do samku
6. Ostudzone karczochy przecinam wzdluz na polowy wkladam do torby, wlewam polowe vinaigrette i marynuje
7.griluje (z marynaty wyjmuje je po godzinie a moge tez na drugi dzien
Niektorzy zawijaja w folie aluminiowa i griluja ( ja nie uzywam)
DO TEGO PODAJE DIP
JAK JESC
]http://www.oceanmist.com/arteat.htm[/b]