Wieprzowina nie wymaga przyprawy do dziczyzny w przeciwieństwie do dziczyzny.
Dziczyzne, tak jak z nie dziczyzny baranine, trzeba doprawić mocno. Dlatego wybiera się przyprawy mocno aromatyczne, też wyraziste w smaku i nie oszczędza się ich.
Charakterystyczny smak daje na przykład jałowiec. Dużo czosnku. Na grilla przyprawialam po polsku i wychodzi bardzo dobra. Dużo świeżego czosnku, imbir, papryka, majeranek.
Bardzo dobrze wychodzi wieprzowina po koreańsku, z solą i cukrem.
Wyciągam moją karkowke z zamrażarki na jutro. Może i skuszę się na obgotowanie...
Mogę sprawdzić przepis na baranine czym przyprawiona.
Tu na przykład jak przyprawić sarnę
https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glown...-axca-tpMh.html
Ale to sarna nie jest.
Chcesz mieć inaczej niż zwykle, daj jałowiec. Nie jest popularny. Zioła o silnym aromacie. W mieszankach używają oregano, imo polski rozmaryn jest jeszcze lepszy i polecany do tłustego mięsa.
Można też po prostu sypnac dobrej mieszanki typu prowansalska.