- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Karp najprostszy - wigilijny
1 karp
sok z połówki cytryny
200 ml kwaśnej śmietany albo naturalnego jogurtu
gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
mąka do panierowania
olej do smażenia
10 g masła
1. Karpia filetujemy, kroimy na cztery kawałki, polewamy sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną, dodajemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na dobrą godzinę do lodówki.
2. Otrząsamy z nadmiaru marynaty, panierujemy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor ( 5 minut na każdą stronę).
3. Wykładamy na brytfankę, nakładamy kawałeczki masła i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp 160 stopni.

1 karp
sok z połówki cytryny
200 ml kwaśnej śmietany albo naturalnego jogurtu
gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
mąka do panierowania
olej do smażenia
10 g masła
1. Karpia filetujemy, kroimy na cztery kawałki, polewamy sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną, dodajemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na dobrą godzinę do lodówki.
2. Otrząsamy z nadmiaru marynaty, panierujemy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor ( 5 minut na każdą stronę).
3. Wykładamy na brytfankę, nakładamy kawałeczki masła i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp 160 stopni.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: