- Gru 3, 2006
- 5,164
- 0
- 0
Na prośbę Buki.
Przepis znalazłyśmy z mamą na stronie firmy Kamis - tutaj. Zmodyfikowałyśmy go trochę, głównie przez zastąpienie czosnku granulowanego świeżym.
Karpia wg tego przepisu robimy od trzech albo czterech lat. Jest bardzo smaczny. Przyprawiony w ten sposób nie smakuje już tak bardzo karpiem za sprawą głównie cytryny, więc smakuje nawet tym, którzy za karpiem nie przepadają. U nas wszyscy się nim zajadają.
Składniki:
Karpie
Cebula
Czosnek
Sól
Sok z cytryny
Pieprz
Masło
Olej
Niestety nie pamiętam dokładnie ilości składników - zawsze robimy na oko. W razie czego można się trzymać proporcji oryginalnej wersji.
Karpie (sprawione, opłukane i osuszone) natrzeć solą utartą z czosnkiem (sól biorę zawsze na oko, trudno mi powiedzieć, ile jej dać, zawsze mam z tym problem, ale najczęściej się udaje, ale to kwestia indywidualnych preferencji). Skropić sokiem z cytryn (obficie! ok. jedna cytryna na jednego karpia). Obłożyć cebulą pokrojoną w półksiężyce. - duużo cebuli.
Niestety nie pamiętam dokładnie ile dajemy, ale wg przepisu Kamisa 2-3 cebule na 2 karpie. Posypać pieprzem i skropić olejem (kilka łyżek na jednego karpia). Przykryć szczelnie i zostawić na 1 dzień w lodówce. W dniu pieczenia karpie razem z cebulą ułożyć w formie, w której będą się piekły i polać kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Czas pieczenia podałam zgodnie z tym, co jest napisane na stronie, nie pamiętam czy rzeczywiście tyle pieczemy, ale to i tak zależy od wagi karpi. My pieczemy w dużej żeliwnej brytfannie z pokrywką. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

Przepis znalazłyśmy z mamą na stronie firmy Kamis - tutaj. Zmodyfikowałyśmy go trochę, głównie przez zastąpienie czosnku granulowanego świeżym.
Karpia wg tego przepisu robimy od trzech albo czterech lat. Jest bardzo smaczny. Przyprawiony w ten sposób nie smakuje już tak bardzo karpiem za sprawą głównie cytryny, więc smakuje nawet tym, którzy za karpiem nie przepadają. U nas wszyscy się nim zajadają.

Składniki:
Karpie
Cebula
Czosnek
Sól
Sok z cytryny
Pieprz
Masło
Olej
Niestety nie pamiętam dokładnie ilości składników - zawsze robimy na oko. W razie czego można się trzymać proporcji oryginalnej wersji.
Karpie (sprawione, opłukane i osuszone) natrzeć solą utartą z czosnkiem (sól biorę zawsze na oko, trudno mi powiedzieć, ile jej dać, zawsze mam z tym problem, ale najczęściej się udaje, ale to kwestia indywidualnych preferencji). Skropić sokiem z cytryn (obficie! ok. jedna cytryna na jednego karpia). Obłożyć cebulą pokrojoną w półksiężyce. - duużo cebuli.

Ostatnią edycję dokonał moderator: