- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kartacze są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim, popularne są również na Litwie (wówczas pojawiają się jako cepeliny). Niekiedy są one faszerowane nie tylko mięsem, lecz też kiszoną kapustą lub grzybami. Niektóre gospodynie nadziewają kartacze również makiem lub serem. W 2005 roku ostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Przepis z książki "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Podobny przepis do tego w książce znajduje się na stronie Tesco. Ja podaję z książki, robiłam z połowy porcji.
1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
500g mielonej wieprzowiny (użyłam z łopatki)
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
okrasa: boczek, cebula
Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje.
Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.
Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku.
Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużna kluskę o zwężających się brzegach.
Kartacze wkładać na wrzącą, osolona wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.
Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 10 minut.
Podawać okraszone obraną, drobno posiekaną cebulą podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.
Z połowy podanej tu porcji wyszło mi 9 sztuk.
Przepis z książki "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Podobny przepis do tego w książce znajduje się na stronie Tesco. Ja podaję z książki, robiłam z połowy porcji.


1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
500g mielonej wieprzowiny (użyłam z łopatki)
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
okrasa: boczek, cebula
Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje.
Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.
Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku.
Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużna kluskę o zwężających się brzegach.
Kartacze wkładać na wrzącą, osolona wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.
Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 10 minut.
Podawać okraszone obraną, drobno posiekaną cebulą podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.
Z połowy podanej tu porcji wyszło mi 9 sztuk.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: