- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kartoffelsalat z warzywami
1,5 kg ziemniaków do sałatek
150 ml gorącego rosołu
4 łyżki białego octu
1/2 kg zielonego groszku
2 puszki kukurydzy (każda po 285g)
2 cebule
6 średniej wielkości kiszonych ogórków
sól, pieprz
Na sos:
6 łyżek majonezu
300 g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
50 ml wody z ogórków albo ocet
1.Ziemniaki w łupkach gotujemy przez 25 minut. Polewamy zinmą wodą. Obieramy i kroimy w plastry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy ciepłym rosołem i delikatnie wstrząsamy miską.
2.Groszek, jeśli mamy zamrożony to przez 3- 5 minut gotujemy a następnie chłodzimy,
3.Cebule kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w plasterki.
4.Wszystkie podane składniki na sos mieszamy.
5.Pokrojone warzywa i kukurydzę wsypujemy do ziemniaków, oraz wlewamy sos. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ps1.Dosyć mocno należy potrawę popieprzyć.
Ps2.W miarę możliwości przed podaniem można sałatkę posypać posiekaną pietruszką.
Ps3.Niestety w moim wykonaniu zamiast groszku użyłem fasolki.

1,5 kg ziemniaków do sałatek
150 ml gorącego rosołu
4 łyżki białego octu
1/2 kg zielonego groszku
2 puszki kukurydzy (każda po 285g)
2 cebule
6 średniej wielkości kiszonych ogórków
sól, pieprz
Na sos:
6 łyżek majonezu
300 g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
50 ml wody z ogórków albo ocet
1.Ziemniaki w łupkach gotujemy przez 25 minut. Polewamy zinmą wodą. Obieramy i kroimy w plastry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy ciepłym rosołem i delikatnie wstrząsamy miską.
2.Groszek, jeśli mamy zamrożony to przez 3- 5 minut gotujemy a następnie chłodzimy,
3.Cebule kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w plasterki.
4.Wszystkie podane składniki na sos mieszamy.
5.Pokrojone warzywa i kukurydzę wsypujemy do ziemniaków, oraz wlewamy sos. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ps1.Dosyć mocno należy potrawę popieprzyć.
Ps2.W miarę możliwości przed podaniem można sałatkę posypać posiekaną pietruszką.
Ps3.Niestety w moim wykonaniu zamiast groszku użyłem fasolki.