Kartoflanka berlińska

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Kartoflanka berlińska

4 ziemniaki (50 dag)
1-2 cebule (10 dag)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 szklanek rosołu (np. wywaru z gotowania mięsa, bulionu mięsno-warzywnego)
1 łyżka majeranku
15 dag wędzonego boczku
oliwa
sól
pieprz

Cebulę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na oliwie w garnku. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, dołożyć do cebuli, chwilę smażyć mieszając. Marchew, pietruszkę i seler pokroić, dodać do ziemniaków wraz z gorącym bulionem, zagotować. Wsypać majeranek, gotować ok. pół godziny.
Warzywa rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
Boczek pokroić na drobną kostkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy. Doprawić do smaku.
Można podawać z grzankami, chociaż sama jest również wyśmienita.

2169.jpg
 

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Pyszna i aromatyczna, mąż stwierdził że pachnie smakowicie a smakuje wybornie:) A do tego można ją przygotować praktycznie z niczego. Wyśmienita zupa. Zamiast boczku sprawdziła mi się cienka wędzona kiełbasa pokrojona w malutką kostkę i podsmażona na chrupkie skwarki. Posypałam nimi zupę dopiero na talerzu i to było to!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy