- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Składniki
5-6 sporych ziemniaków,
litr lekkiego bulionu lub wywaru z
warzyw,
pół szklanki mleka,
pół szklanki śmietany,
pęczek natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanych zielonych listków estragonu,
łyżka octu estragonowego lub winnego,
listek laurowy,
sól
Sposób przyrządzania
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do wrzącego bulionu, dodać listek
laurowy, posiekaną natkę pietruszki i ugotować. Pod koniec gotowania wlać mleko i
dodać listki estragonu, zakwasić octem, mocno podgrzać. Następnie zdjąć garnek z
ognia i zaprawić zupę śmietaną.
Zamiast estragonu można użyć swojego ulubionego ziela, majeranku czy lubczyku.
Estragon kupiłam niedawno w Lidlu w doniczce i świetnie się właśnie nadał do tej kartoflanki.
5-6 sporych ziemniaków,
litr lekkiego bulionu lub wywaru z
warzyw,
pół szklanki mleka,
pół szklanki śmietany,
pęczek natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanych zielonych listków estragonu,
łyżka octu estragonowego lub winnego,
listek laurowy,
sól

Sposób przyrządzania
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do wrzącego bulionu, dodać listek
laurowy, posiekaną natkę pietruszki i ugotować. Pod koniec gotowania wlać mleko i
dodać listki estragonu, zakwasić octem, mocno podgrzać. Następnie zdjąć garnek z
ognia i zaprawić zupę śmietaną.
Zamiast estragonu można użyć swojego ulubionego ziela, majeranku czy lubczyku.
Estragon kupiłam niedawno w Lidlu w doniczce i świetnie się właśnie nadał do tej kartoflanki.