Kartoflanka na kwaśno

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Składniki

5-6 sporych ziemniaków,
litr lekkiego bulionu lub wywaru z
warzyw,
pół szklanki mleka,
pół szklanki śmietany,
pęczek natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanych zielonych listków estragonu,
łyżka octu estragonowego lub winnego,
listek laurowy,
sól

kartoflanka.jpg



Sposób przyrządzania

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do wrzącego bulionu, dodać listek
laurowy, posiekaną natkę pietruszki i ugotować. Pod koniec gotowania wlać mleko i
dodać listki estragonu, zakwasić octem, mocno podgrzać. Następnie zdjąć garnek z
ognia i zaprawić zupę śmietaną.

Zamiast estragonu można użyć swojego ulubionego ziela, majeranku czy lubczyku.
Estragon kupiłam niedawno w Lidlu w doniczce i świetnie się właśnie nadał do tej kartoflanki.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy