- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kartoflanka na mleku
50g margaryny
3 cebule
3 duże kartofle
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
700 ml mleka
400 ml wody
2 łyżeczki rosołu (kostki)
Sól i pieprz
30 g makaronu ryżowego
50 g masła
10 g mięty
1. Ziemniaki, marchew i cebulę pokroić w drobną kostkę (0,5cm). Czosnek posiekać.
2. Na margarynie przesmażyć pokrojone warzywa ( 3-4 minuty), posypać mąką, Wymieszać. Dolać mleko i wodę oraz kostki rosołowe. Posolić i
popieprzyć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
3. Dodać ryż i gotować zupę do miękkości.
4. Masło roztopić i bardzo krótko na nim podsmażyć posiekaną mięte.
5. Zupę wlać do talerza i udekorować na środku miętą.
Ps. Nie jestem pewien, ale zamiast świeżej mięty do podsmażenia można użyć herbaty miętowej z torebki.
Ps 2 Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=BMvi6usSkAw

50g margaryny
3 cebule
3 duże kartofle
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
700 ml mleka
400 ml wody
2 łyżeczki rosołu (kostki)
Sól i pieprz
30 g makaronu ryżowego
50 g masła
10 g mięty
1. Ziemniaki, marchew i cebulę pokroić w drobną kostkę (0,5cm). Czosnek posiekać.
2. Na margarynie przesmażyć pokrojone warzywa ( 3-4 minuty), posypać mąką, Wymieszać. Dolać mleko i wodę oraz kostki rosołowe. Posolić i
popieprzyć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
3. Dodać ryż i gotować zupę do miękkości.
4. Masło roztopić i bardzo krótko na nim podsmażyć posiekaną mięte.
5. Zupę wlać do talerza i udekorować na środku miętą.
Ps. Nie jestem pewien, ale zamiast świeżej mięty do podsmażenia można użyć herbaty miętowej z torebki.
Ps 2 Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=BMvi6usSkAw