- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa-pyszna!
składniki:
1,5 kg ziemniaków (ugotowanych na półtwardo)
2 duże cebule
4 jajka ugotowane na twardo
4-5 dkg suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 szkl. śmietany*
sól , pieprz
dodatkowo tłuszcz do podsmażenia cebuli
sposób przygotowania
Grzyby ugotować ( nie wylewać wody! ), pokroić drobno.
Jajka obrać , pokroić w grubą kostkę albo w plastry
Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu.W naczyniu do zapiekania ( wielkość zależna od ilości użytych składników )układać warstwami ziemniaki , grzybki, cebulę ,jajka , posolić ,popieprzyć . Ostatnia warstwa to ziemniaki.
Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem grzybowym. Zalać tym całość. Położyć na wierzch wiórki masła. Przykryć i zapiekać ok 1 godziny.
dodatkowe informacje
Można w części grzyby suszone zastąpić pieczarkami( ale to już nie to samo ). Potrawa może nie wygląda zbyt apetycznie (bo grzyby są szaro-bure) , ale za to pachnie i smakuje wybornie ( zwłaszcza, jeśli zostanie odgrzana na drugi dzień )
EDIT-dopisuję info dot. śmietany:
* ja śmietanę (najczęściej 18%) daję "na oko" często jest jej mniej niż 1 szklanka, czasami wystarcza tylko pół szklanki-zależy od ilości sosu, który chcemy uzyskać, nie trzeba się tego ściśle trzymać.
Im więcej sosu powstałego z wywaru grzybowego wymieszanego ze śmietaną, tym potrawa będzie bardziej "mokra", mnie wówczas lepiej smakuje, ale nie można też przesadzić, żeby nie wyszły z tego kartofle z sosem.
składniki:
1,5 kg ziemniaków (ugotowanych na półtwardo)
2 duże cebule
4 jajka ugotowane na twardo
4-5 dkg suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 szkl. śmietany*
sól , pieprz
dodatkowo tłuszcz do podsmażenia cebuli
sposób przygotowania
Grzyby ugotować ( nie wylewać wody! ), pokroić drobno.
Jajka obrać , pokroić w grubą kostkę albo w plastry
Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu.W naczyniu do zapiekania ( wielkość zależna od ilości użytych składników )układać warstwami ziemniaki , grzybki, cebulę ,jajka , posolić ,popieprzyć . Ostatnia warstwa to ziemniaki.
Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem grzybowym. Zalać tym całość. Położyć na wierzch wiórki masła. Przykryć i zapiekać ok 1 godziny.
dodatkowe informacje
Można w części grzyby suszone zastąpić pieczarkami( ale to już nie to samo ). Potrawa może nie wygląda zbyt apetycznie (bo grzyby są szaro-bure) , ale za to pachnie i smakuje wybornie ( zwłaszcza, jeśli zostanie odgrzana na drugi dzień )
EDIT-dopisuję info dot. śmietany:
* ja śmietanę (najczęściej 18%) daję "na oko" często jest jej mniej niż 1 szklanka, czasami wystarcza tylko pół szklanki-zależy od ilości sosu, który chcemy uzyskać, nie trzeba się tego ściśle trzymać.
Im więcej sosu powstałego z wywaru grzybowego wymieszanego ze śmietaną, tym potrawa będzie bardziej "mokra", mnie wówczas lepiej smakuje, ale nie można też przesadzić, żeby nie wyszły z tego kartofle z sosem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: