Kasslerbrot (chleb z Kassel)

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kasslerbrot

Zakwas:
15g zakwasu z mąki pszennej
160 g mąki żytniej typ 1150
130 g wody

Ciasto podstawowe:
290 g zakwasu
240 g mąki żytniej typ 1150
600 g mąki pszennej typ 550
18 g soli
20 g droźdzy
520 g wody

1. Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
2. Po 24 godzinach wszystkie składniki mieszamy w maszynie do robienia chleba, lub w znanym wszystkim tradycyjnym sposobem.
3. Po wszelkich czynnościach formujemy 2 chleby , najlepiej jeśli mamy owalne kobiałki i czekamy aż wyrosną.
4. Piekarnki podgrzewamy do 250 stopni . Wkładamy do niego chleb wcześniej nacinając kilka razy wzdłuż i obficie skrapiając wodą.
5. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut (jeszcze kilka razy skrapiając go wodę). Przed samym końcem pieczenia (ok 5 minut) obficie chleb skrapiamy mlekiem.

ps1. Chleb tej jest bardzo popularny w dortmundzkich piekarniach i jest bardzo smaczny (jak to zawsze bywa w dobrych piekarnia)
ps2. Myślę że jak to bywa w produkcji masowej, są triki , których nie znam.
ps3. Nigdy go nie piekłem, a wygląda on tak:
http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/bro...asslerbrot.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,428
254
83
Upiekłam z połowy porcji.

Dałam za dużą foremkę - plaskaty wyszedł. Smaczny, o dobrej strukturze. bardzo fajny chleb żytniopszenny.
kasselbrot_cc.jpg

Nie miałąm zakwasu pszennego, dałam cały żytni na mące 2000/720 pół na pół.
Mąka pszenna 650, żytnia 720.
Mieszany łyżką.
Drożdże instant 3g.
Zgodnie z recepturą spryskałam wodą 2 x w piekarniku, a jak wyjęłam , to pomlowałam mlekiem - wówczas zrobiło się 1 pęknięcie w skórce. Hm.


Nie wiem, jak powinien wyglądać, bo link nie dziala.
 

Załączniki

  • kasselbrot_cc.jpg
    kasselbrot_cc.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 53

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Nastawiłam zaczyn, ale mam tylko żytnią 2000, nie wiem, czy nie muszę więcej wody dodać? Najwyżej pokombinuję w cieście właściwym.
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Wyszedł
icon_smile.gif
Bardzo smaczny, mimo braku spektakularnych dziur. Na tyle dobry, że jak wzięłam bochenek do siostry, żeby ich poczęstować, szwagier oflagował się protestując przeciw zabieraniu pozostałego kawałka ;)
 

Załączniki

  • kass.jpg
    kass.jpg
    17.7 KB · Wyświetleń: 5

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,082
976
113
katka323 @ 31 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1661899No ma dziurki, ale czasem jak oglądam pokazowe wręcz chlebki, to te moje takie biedniutkie w dziurki ;) Ale pocieszam się, że pyszne i schodzą na pniu ;)
A ja właśnie lubię, gdy chleb ma takie małe, gęsto rozłożone dziurki, jak u Ciebie. Zawsze się wkurzam, jak mi jakieś większe dziury wyjdą. No ale ja nie lubię, jak mi się smarowidło chlebowe do dziurek chowa
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,428
254
83
To jest chleb dla superleniwców.
Bierze się ze słoika z zakwasem , który mieszka w lodówce na stałe, odpowiednią ilość i dodaje resztę składników wg przepisu. Miesza łyżką i przeklada do formy. Ja włożyłam do glinianego garnka, mokrą ręką wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do zimnego piekarnika. Niech rośnie. Jak wyrósł, włączyłam grzanie na 240 stopni na 50 minut. Pięknie się upiekł, Spód uznałąm za zbyt jasny, więc jeszcze na goło na chwile włożyłam do pieca. Zgodnie z przepisem pomalowałam zimnym mlekiem i zaczął ślicznie błyszczeć. O!
chleb Kassel.jpg
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Że też go nie wypatrzyłam wcześniej. :gruebel: Od jakiegoś czasu jestem amatorką chlebów nieskomplikowanych, a smacznych, a ten spełnia warunki. Twoje zdjęcie, qd, bardzo zachęcające. Rozmiar dziurek też mi odpowiada. :mrgreen:
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,428
254
83
Że też go nie wypatrzyłam wcześniej. :gruebel: Od jakiegoś czasu jestem amatorką chlebów nieskomplikowanych, a smacznych, a ten spełnia warunki. Twoje zdjęcie, qd, bardzo zachęcające. Rozmiar dziurek też mi odpowiada. :mrgreen:
Edytować nie mogę, a właśnie się zorientowałąm, że określenie 'glininy garnek' może być mało czytelne.
Garnek rzymski! czyli w dwóch częściach, które się namacza i dlatego u mnie taka wysoka temperatura pieczenia.

A może by wypróbować do tego multicooker? Buko?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Można, już upiekłam kilka, ale i tak zawsze będzie to metoda amatorsko-awaryjna, jesli chodzi o wypieki w ogole. Chociaż niektóre są naprawdę dobre, to wolę tradycyjne pieczenie. a już chleba w szczególności. Nawet maszyna do chleba nie dawała takiej jakości, jakiej przyzwyczailiśmy się wymagać od dobrego pieczywa.