- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kasslerbrot
Zakwas:
15g zakwasu z mąki pszennej
160 g mąki żytniej typ 1150
130 g wody
Ciasto podstawowe:
290 g zakwasu
240 g mąki żytniej typ 1150
600 g mąki pszennej typ 550
18 g soli
20 g droźdzy
520 g wody
1. Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
2. Po 24 godzinach wszystkie składniki mieszamy w maszynie do robienia chleba, lub w znanym wszystkim tradycyjnym sposobem.
3. Po wszelkich czynnościach formujemy 2 chleby , najlepiej jeśli mamy owalne kobiałki i czekamy aż wyrosną.
4. Piekarnki podgrzewamy do 250 stopni . Wkładamy do niego chleb wcześniej nacinając kilka razy wzdłuż i obficie skrapiając wodą.
5. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut (jeszcze kilka razy skrapiając go wodę). Przed samym końcem pieczenia (ok 5 minut) obficie chleb skrapiamy mlekiem.
ps1. Chleb tej jest bardzo popularny w dortmundzkich piekarniach i jest bardzo smaczny (jak to zawsze bywa w dobrych piekarnia)
ps2. Myślę że jak to bywa w produkcji masowej, są triki , których nie znam.
ps3. Nigdy go nie piekłem, a wygląda on tak:
http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/bro...asslerbrot.html
Zakwas:
15g zakwasu z mąki pszennej
160 g mąki żytniej typ 1150
130 g wody
Ciasto podstawowe:
290 g zakwasu
240 g mąki żytniej typ 1150
600 g mąki pszennej typ 550
18 g soli
20 g droźdzy
520 g wody
1. Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
2. Po 24 godzinach wszystkie składniki mieszamy w maszynie do robienia chleba, lub w znanym wszystkim tradycyjnym sposobem.
3. Po wszelkich czynnościach formujemy 2 chleby , najlepiej jeśli mamy owalne kobiałki i czekamy aż wyrosną.
4. Piekarnki podgrzewamy do 250 stopni . Wkładamy do niego chleb wcześniej nacinając kilka razy wzdłuż i obficie skrapiając wodą.
5. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut (jeszcze kilka razy skrapiając go wodę). Przed samym końcem pieczenia (ok 5 minut) obficie chleb skrapiamy mlekiem.
ps1. Chleb tej jest bardzo popularny w dortmundzkich piekarniach i jest bardzo smaczny (jak to zawsze bywa w dobrych piekarnia)
ps2. Myślę że jak to bywa w produkcji masowej, są triki , których nie znam.
ps3. Nigdy go nie piekłem, a wygląda on tak:
http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/bro...asslerbrot.html
Ostatnią edycję dokonał moderator: