- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Kasza dla geniusza , pod taka nazwa znalazłam ten przepis w starym numerze ,,Gwiazdy Mówią „ gdzie autorską rubrykę prowadzi pani Iza Stefanek , kopalnia pysznych przepisów
Taka kasza jest świetna z sosem grzybowym lub innym. Do tego jakieś warzywa na ciepło lub surówka i pyszny posiłek gotowy
Kasza dla geniusza z orzechami włoskimi
Około 30 dag kaszy gryczanej
2 cebule
szklanka łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżeczka sosu sojowego
około 1/ 2 -3/4 litra bulionu warzywnego ew może być taki z kostek ekologicznych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny , mielony pieprz do smaku
3 łyżki miodu( ja daje 1 łyżkę wg mnie starczy, więcej byłoby zbyt słodkie)
garść rodzynek
Obrane cebule pokroić w piórka i przysmażyć w dużym garnku z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Kasze opłukać na sitku , odsączyć, wrzucić do garnka z cebula i dodatkami, mieszając prażyć , dodać miód, sos sojowy , natkę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem gorącym, płynu ma być około 1cm ponad poziom kaszy. Zagotować , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na około 20-30 minut Podczas pieczenia można posypać płatkami masła
Jak ktoś lubi może zamiast rodzynek dać kawałki bekonu

Taka kasza jest świetna z sosem grzybowym lub innym. Do tego jakieś warzywa na ciepło lub surówka i pyszny posiłek gotowy

Kasza dla geniusza z orzechami włoskimi
Około 30 dag kaszy gryczanej
2 cebule
szklanka łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżeczka sosu sojowego
około 1/ 2 -3/4 litra bulionu warzywnego ew może być taki z kostek ekologicznych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny , mielony pieprz do smaku
3 łyżki miodu( ja daje 1 łyżkę wg mnie starczy, więcej byłoby zbyt słodkie)
garść rodzynek
Obrane cebule pokroić w piórka i przysmażyć w dużym garnku z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Kasze opłukać na sitku , odsączyć, wrzucić do garnka z cebula i dodatkami, mieszając prażyć , dodać miód, sos sojowy , natkę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem gorącym, płynu ma być około 1cm ponad poziom kaszy. Zagotować , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na około 20-30 minut Podczas pieczenia można posypać płatkami masła
Jak ktoś lubi może zamiast rodzynek dać kawałki bekonu
