- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Przepis odgapiłam z różnych stron rosyjskich i zrobiłam po swojemu
Składniki: (porcja raczej mała)
• 100 g kaszy gryczanej (używałam takiej w woreczkach, do bezpośredniego gotowania)
• ok. 250 g pieczarek,
• 1 cebula (raczej mniejsza niż większa)
• natka pietruszki (ja daję b.dużo , bo lubię)
• 2 łyżki masła
• sól (bardzo ostrożnie, jeżeli używamy buliony grzybowego,
• pieprz (tego sporo)
* bulion grzybowy (używałam takiego zrobionego z kostki), ewentualnie gorąca woda
Wykonanie:
Kaszę gotujemy na pół twardo i odcedzamy z wody.
Pieczarki pokroić na półplastry. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić pieczarki. Cebulę pokroić drobno i dodać do pieczarek. Razem poddusić kilka minut, ale pieczarki nie powinny się usmażyć na rumiano. Do pieczarek dodać podgotowaną kaszę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 – 20 minut, uzupełniając w razie potrzeby bulion. Na koniec dosmaczać pieprzem, ewentualnie solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze pogotować minutę.

Składniki: (porcja raczej mała)
• 100 g kaszy gryczanej (używałam takiej w woreczkach, do bezpośredniego gotowania)
• ok. 250 g pieczarek,
• 1 cebula (raczej mniejsza niż większa)
• natka pietruszki (ja daję b.dużo , bo lubię)
• 2 łyżki masła
• sól (bardzo ostrożnie, jeżeli używamy buliony grzybowego,
• pieprz (tego sporo)
* bulion grzybowy (używałam takiego zrobionego z kostki), ewentualnie gorąca woda
Wykonanie:
Kaszę gotujemy na pół twardo i odcedzamy z wody.
Pieczarki pokroić na półplastry. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić pieczarki. Cebulę pokroić drobno i dodać do pieczarek. Razem poddusić kilka minut, ale pieczarki nie powinny się usmażyć na rumiano. Do pieczarek dodać podgotowaną kaszę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 – 20 minut, uzupełniając w razie potrzeby bulion. Na koniec dosmaczać pieprzem, ewentualnie solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze pogotować minutę.
