- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Przygotowanie zajmuje gora pol godziny. Danie z kategorii awaryjnych 
Potrzeba:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka groszku zielonego (swiezy badz mrozony)
1 spora marchew
lyzka masla´
sol
pieprz
Nalezy przezornie sparzyc kasze jaglana, nie wiadomo jaka sie trafi. W tym celu wsypac do miski, zalac wrzatkiem i pozostawic na dobra chwile. Dobrze pomieszac. Odcedzic. W miedzyczasie zagotowac w garnku mniej wiecej 2 szklanki wody. Obrac marchew i zetrzec na tarce jarzynowej na drobne wiorki. Do wrzatku wrzucic marchew, lyzke masla, sol i pieprz (ewentualnie inne przyprawy), chwile pogotowac, wrzucic groszek (jesli byl mrozony to doprowadzic ponownie do wrzenia) i potem wrzucic kasze. Zamieszac i po przykryciem gotowac na malym ogniu okolo 10 minut. Mozna raz i drugi pomieszac widelcem w trakcie. Kiedy kasza wchlonie cala wode odstawic na 10 minut by doszla.
Maslo, jesli ktos nie uzywa, mozna zastapic oliwa z oliwek.
Ewolucja przepisu mile widziana.
Potrzeba:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka groszku zielonego (swiezy badz mrozony)
1 spora marchew
lyzka masla´
sol
pieprz
Nalezy przezornie sparzyc kasze jaglana, nie wiadomo jaka sie trafi. W tym celu wsypac do miski, zalac wrzatkiem i pozostawic na dobra chwile. Dobrze pomieszac. Odcedzic. W miedzyczasie zagotowac w garnku mniej wiecej 2 szklanki wody. Obrac marchew i zetrzec na tarce jarzynowej na drobne wiorki. Do wrzatku wrzucic marchew, lyzke masla, sol i pieprz (ewentualnie inne przyprawy), chwile pogotowac, wrzucic groszek (jesli byl mrozony to doprowadzic ponownie do wrzenia) i potem wrzucic kasze. Zamieszac i po przykryciem gotowac na malym ogniu okolo 10 minut. Mozna raz i drugi pomieszac widelcem w trakcie. Kiedy kasza wchlonie cala wode odstawic na 10 minut by doszla.
Maslo, jesli ktos nie uzywa, mozna zastapic oliwa z oliwek.
Ewolucja przepisu mile widziana.
Ostatnią edycję dokonał moderator: