Kasza jaglana z zielonym groszkiem, szparagami i kozim serem

Lip 3, 2012
7
0
0
składniki na dwie porcje:

10 dkg kaszy jaglanej
10 dkg zielonego groszku mrożonego bądź świeżego
6 zielonych szparagów
2 większe ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
60g koziego sera białego
świeża bazylia

Kaszę przepłukać zimną wodą, a potem wrzątkiem. Zalać 300ml wrzątku i gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu kiedy wchłonie całą wodę (13-14 minut). Warto co jakiś czas zajrzeć pod pokrywkę i zamieszać aby kasza się nie przypaliła. W osobnym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucić na wrzątek groszek. Szparagi umyć, odłamać końcówki i pokroić na 3 części. Po 4 minutach dorzucić do dotującego się droszku szparagi i gotować wszystko razem jeszcze 5 minut. Czosnk obrać i drobno pokroić, podsmażyć przez chwilę na oliwie, dodać kaszę oraz odcedzone warzywa doprawić pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać i od razu podawać. Na talerzach posypać świeżą bazylią i serem pokruszonym w palcach.

oryginalny przepis jest tutaj